Povestea neştiută a actriţei Vasilica Tastaman

vasilica tastaman

Vasilica Tastaman a fost un copil orfan. Actriţa nu a avut studii de actorie. Dacă nu ar fi murit stupid, acum ar fi avut 89 de ani.

Tastaman a fost răpusă la 70 de ani, de o hepatită netratată. Ea ar fi împlinit anul acesta 89 de ani. Nu a avut studii de teatru. O vreme a fost muncitoare la o fabrică de textile.

Colegii de la Teatru de revistă Constantin Tănase i-a adus un omagiu pe care îl prezentăm integral:

„Una dintre cele mai talentate și fermecătoare actrițe din România, Vasilica Tastaman, vede lumina zilei pe 6 octombrie 1933.

Frumoasă, cu o voce inconfundabilă și un farmec aparte, avea să joace alături de nume uriașe ale scenei românești.

Debutează în teatru de mică, în orașul natal, Brăila. Însă la 14 ani rămâne orfană și nu are cine să-i plătească eventualele studii de specialitate.

În drumul ei spre teatru, o ajută însă Elvira Petreanu (soţia lui Ion Aurel Manolescu, nepotul poetului Ion Manolescu), care îi dă lecţii de dicţie și îi arată cum să meargă și să dea replica pe o scenă.

La 18 ani, era deja actriţă la Teatrul Giuleşti din Bucureşti.

“Moni Ghelerter tocmai punea în scenă «Familia Covaci”». Un an am dormit acolo, pe patru scaune. Aveam și un reșou.

Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine, pentru că în décor apărea câte o sofa și mașiniștii mă întrebau dacă vreau să o las pe scenă, ca să dorm pe ea”, povestea mai târziu Vasilica Tastaman.

Marele ei noroc se va numi Lucia Sturdza Bulandra, care o vede jucând pe Lipscani, în sala Rapsodia.

“După un spectacol, ușa cabinei mele s-a dat la perete și am auzit un glas puternic: «Unde-i aia mică?» Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr și mi-a spus: «Ești actrița mea».

Și a plecat. Ulterior, Vasilica Tastaman începe să joace pe scena Teatrului Municipal, actualul “Bulandra”, iar din 1961, pe scena nou-înființatului Teatru de Comedie.

În film, debutează în 1958, în “D-ale carnavalului”, cu rolul Didina Mazu.

Joacă alături de nume mari, ca: Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Octavian Cotescu, Radu Beligan, Dem Rădulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, în numeroase piese de teatru, dar și în filme precum: “Veronica”, “Eu, tu și Ovidiu”, seria “B.D. – Brigada Diverse”, “Păcală”, “Astă-seară dansăm în familie”, “Nea Mărin Miliardar”.

“Aș spune fără ezitare că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea nici un fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia?

Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era bijuterie. Eu n-am ce să povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea”, o descria regretatul Radu Beligan.

În 1981, s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită cu fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei și cu actorul Dan Tufaru. Din prima căsnicie, are un băiat, Călin Jenei.

“Am plecat la aproape 50 de ani din România. Muncisem mult, câştigam un salariu şi jumătate, aşa că am putut să-mi ajut toată familia; am cununat, am botezat.

În lumea în care am ajuns am văzut ce înseamnă libertatea, demnitatea, informaţia… Am muncit în România 40 de ani şi am o pensie.

Am muncit în Suedia 6 ani, care, după ce treci de 50 de ani, înseamnă dublu. Am jucat teatru şi acolo, la Teatrul din Malmö, şi am condus un club al românilor”, povestea Vasilica Tastaman, potrivit prezentării făcute de Teatrul de Comedie.

Colegul ei, actorul Vladimir Găitan, își amintește de povestea fulgerătoare de iubire dintre Vasilica Tastaman și Dan Tufaru.

„Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugareanu…”.

A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei și, apoi, cu actorul Dan Tufaru, pe care l-a despărțit de Anda Călugăreanu.

Vasilica Tataman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu.

Mariajul dintre cei doi a durat mai puțin de un deceniu și a fost unul cu năbădăi, actrița având câteva derapaje erotice, iar Dan Tufaru apucându-se serios de băutură, arată cinemagia.

De menționat că la 14 ani, Vasilica Tastaman a rămas orfană. Gheorghe Dinică, un bărbat discret, a făcut şi el o pasiune pentru actriță.

„Gigi Dinică era un bărbat foarte discret, care nu povestea mai nimic despre iubitele lui, și eram odată împreună pe stradă, când imi zice așa, dintr-odată: <<-Ia stai, mă, sa-i iau un buchet de flori!>>.

Să înțeleg că a iubit-o? Da, dar acum foarte mulți ani. Dar frumos, frumos, sentimente interioare și nu gargară inutilă. Timpul călca peste noi”, a povestit pentru emisiunea „Doamne de poveste” un martor din interior al epocii, cunoscutul actor Dumitru Rucăreanu, scrie Newsweek România.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.