Povestea lui Nelson Mandela, în filmul Culoarea libertăţii

Sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 22.10, TVR 2 a programat filmul Culoarea libertăţii (GOOD BYE BAFANA – SUA, 2007) inspirat din realitate, mai precis dintr-o etapă a vieţii lui Nelson Mandela în închisoare. Filmul, având în distribuţie pe: Joseph Fiennes, Dennis Haysbert şi Diane Kruger, a fost nominalizat la Premiul Ursul de Aur – Festivalul de la Berlin 2007.

În 1968, în plină eră a apartheid-ului, James Gregory, un sud-african alb care consideră că negrii sunt o rasă inferioară, este numit gardian la închisoarea de pe Insula Robben. Misiunea lui este să-l supravegheze îndeaproape pe cel mai faimos deţinut: liderul Congresului Naţional African, Nelson Mandela. Intrigat de personajul căruia trebuie să-i cenzureze corespondenţa şi contactele cu exteriorul, James ajunge să citească Proclamaţia pentru Libertate, document interzis pentru că „instiga la ură împotriva albilor”.

Filmul Culoarea libertăţii urmăreşte relaţia dintre aceşti doi oameni, prietenia la care ei ajung, conştientizarea de către gardian că albii acceptă cu seninătate o realitate profund nedreaptă. Este relalat modul în care Mandela a devenit una dintre cele mai influente personalităţi politice ale lumii, precum şi evoluţia Africii de Sud de la apartheid la democraţie.

Dincolo de firul narativ al filmului, relaţia unică dintre cei doi bărbaţi ridică adevărata întrebare: care dintre ei este prizonierul şi la final, cine pe cine eliberează?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.