Poţi admira superbi şi imenşii arbori sequoia şi în România

sequoia

În mod obișnuit, această specie gigantică de arbori, sequoia, crește în pădurile din Munțîi Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste două mii de metri.

Cel mai impunător arbore din Munțîi Apuseni a poposit acum mai bine de un secol, la poalele Masivului Vlădeasa. Rezervația forestieră Arborele de Sequoia este situată pe „Dealul Domnului”, între comuna Săcuieu și satul Rogojel.

Gal Silvestru, un baron ungur căruia îi plăcea să studieze pomii, a plantat mai multe specii rare în zonă, precum sequoia, pînul negru (Pinus Nigra) și Zada (coniferul cu frunze căzătoare, cunoscută și sub numele de Larice sau Larix Decidua).

Cei doi uriași privesc cu nostalgie spre vârful înzăpezit al Masicului Vlădeasa, visând la ținuturile nord-americane, de unde au fost aduși.

Potrivit localnicilor, baronul Dietrich Jozsef, proprietarul unei podgorii din această zonă, a adus din California, în anul 1845, trei puieți de sequoia gigantea, pe care i-a plantat pe Dealul Mare, din apropierea localitățîi Măderat.

Cu toate că, pentru a-și întinde rădăcinile și pentru a se dezvolta, arborele avea nevoie de un strat de pământ cu o grosime de cel puțîn 10 metri, el s-a adaptat foarte bine în localitatea arădeană, unde solul are o adâncime de numai 2 metri.

Toți trei puiețîi s-au prins și s-au dezvoltat normal, însă în urmă cu mai mulți ani unul dintre ei a fost lovit de un fulger și s-a uscat. Ceilalți doi însă, care se constituie într-un adevărat punct turistic, au aproximativ 35 de metri înălțime, iar circumferința lor a ajuns să măsoare peste 5 metri, putând fi cuprinși cu greu de patru oameni cu brațele deschise.

Arborele sequoia ne dovedește prin prezența sa la Băile Herculane că este capabil să se dezvolte și în condițiile unei altitudini reduse. Așezarea lui pe Valea Cernei, la o altitudine de 160 m, pe aceeași paralelă cu Nisa și Veneția, îi conferă un climat cu influențe mediteraneene.

Turiștii români sau străini care trec pe aici rămân impresionați, datorită adaptării lui la această stațiune balneoclimaterică. Arborele din Herculane este mic. El nu a ajuns încă la maturitate, cu toate că în prezent măsoară 30 de metri înălțime și un diametru de 1,50 metri. Fiind o specie rară, arborele a fost declarat monument al naturii.

Oradea este orașul cu cei mai mulți arbori sequoia din țară. Primăria a hotărît să valorifice zestrea dendrologică de care dispune orașul și să amenajeze un parc, pornind de la cele trei exemplare de sequoia gigantea existente în vecinătatea Școlii Generale nr. 14.

Cei trei mamuți verzi vor fi incluși în circuitul turistic al orașului. După părerea lui Marton Venczel, cercetător științific, „Spațiul în care se găsesc cei trei sequoia gigantea a fost un parc al Palatului Baroc”.
La momentul actual, aceștia au o vechime de peste 100 de ani, iar înălțimea lor variază între 19 și 22 de metri, iar diametrele sunt cuprinse între 64 și 90 cm.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.