“Parfumul: Povestea unei crime”, un film platit in rate

•“Parfumul: Povestea unei crime”, in ultima editie “CineTePrinde” din acest sezon

Aceasta este propunerea pe care Cristian Tudor Popescu o face telespectatorilor Pro Cinema pentru ultima editie din acest sezon a emisiunii “CineTePrinde” difuzata sambata, 19 mai, de la ora 22.00.

Ecranizare a romanului lui Patrick Suskind, vandut in mai bine de 15 milioane de exemplare, thriller-ul semnat de Tom Tykwer a avut mult de furca pentru a depasi stadiul de simplu proiect. Aceasta pentru ca autorul romanului, Patrick Suskind, nu a conceput ca o ecranizare a “Parfumului” sa fie realizata de altcineva decat Stanley Kubrick sau Milos Forman.

Bernd Eichinger, producatorul filmului, a citit romanul imediat ce a aparut si l-a abordat pe Suskind, cu care era prieten, pentru a obtine dreptul de a realiza o ecranizare. Initial romanciarul a refuzat, insa ani mai tarziu a fost de acord cu tranzactia. Casa producatoare a refuzat insa sa ofere banii, iar in aceste conditii, producatorul a facut el insusi un imprumut la banca si a achitat. 10 milioane de euro – atat se zvoneste ca l-ar fi costat pe Bernd Eichinger drepturile de a ecraniza “Parfumul” lui Suskind.

Protagonistul a fost cautat aproape un an

Filmul a fost realizat cu un buget de 50 de milioane de euro, ceea ce l-a transformat intr-una dintre cele mai scumpe productii germane. Probleme au fost si cu un alt producator executiv al filmului, care a fost acuzat ca a manipulat intr-un mod ilegal fondurile si condamnat la sase ani de inchisoare.


“Reuneste inocenta unui inger si duritatea unui criminal” – asa a fost descris Ben Whishaw, actorul care interpreteaza rolul lui Jean-Baptiste Grenouille. Cautarile pentru a gasi un actor potrivit sa interpreteze rolul principal au durat aproape un an, tocmai pentru ca regizorul stia foarte clar ce cauta: “Voiam sa alegem pe cineva complet necunoscut. Pe cineva care sa fie un nimeni si care sa devina cineva. In fond asta e si ideea filmului, nu?”, spune regizorul.

Născut într-o piaţă de peşte şi crescut într-un orfelinat dărăpănat, Jean-Baptiste Grenouille îşi petrece copilăria în tăbăcăria condusă de durul Grimal. Simţul olfactiv al lui Grenouille devine atât de puternic încât, în cele din urmă, ajunge să anihileze alte calităţi precum dragostea sau compasiunea. El se foloseşte de acest simţ pentru a crea unele dintre cele mai fine parfumuri din lume.

Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood si John Hurt mai fac parte din distributia acestui film.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.