Mihai Traistariu: Nu mai concurez la Eurovision pentru Republica Moldova

Zilele acestea, au aparut in presa stiri conform carora Mihai Traistariu se gandeste sa concureze pentru Republica Moldova. L-am contactat pe Mihai, care a acordat un interviu pentru Anchetatorul Monden.

Anchetatorul Monden: Ce faci, Mihai Traistariu, te duci sa concurezi pentru Moldova?

Mihai Traistariu: Nu am spus ca merg sa concurez pentru Moldova, am spus ca e singura mea varianta, pentru ca-n Romania nu mai am nici o sansa. Piesele pe care le aveam eu sunt ale unor compozitori straini si nu mai am voie sa le inscriu, regulamentul de anul acesta nu permite. Varianta ar fi sa concurez pentru alta tara si nu pot sa merg oriunde. Puteam sa concurez pentru Republica Moldova, la ei este permisa si prezenta strainilor, daca fac duet cu un moldovean.

Dar m-am hotarat aseara ca n-am sa inscriu piesa pentru Eurovison-ul din Republica Moldova. Am vorbit si cu Natalia Gordienko, o sa facem videoclip si o promovam. Era buna  piesa, dar nu mai buna decat “Tornero” si-mi este frica s-o inscriu. Plus ca eu imi doresc mai mult sa concurez singur decat in duet, asta e principalul motiv.

Anchetatorul Monden: Faptul ca in Romania nu este permisa  participarea in concurs a compozitorilor si interpretilor straini nu se numeste disciminare?

Mihai Traistariu: Nu neaparat, regulamentul international spune ca fiecare televiziune isi face propriul regulament. Puteau sa aleaga un singur cantaret si sa-l trimita acolo. Intr-un fel, e o sansa pentru artistii romani si cred ca asta au si vrut: sa dea un vot pentru artistii si compozitorii romani.

Anchetatorul Monden: Dar acum doi ani, cand au participat si multi straini, nivelul competitiei a fost mai ridicat.

Mihai Traistariu: Cand am fost eu, erau straini, Linda din Italia, Biondo din Suedia si altii. Da, a fost mai ridicat, din punctul meu de vedere a fost mai interesant, erau promovati si compozitorii de peste hotare, dar au fost impulsionati si romanii.

Anchetatorul Monden: Ce parere ai despre lista cu vocile? Tie ti s-a cerut acordul?

Mihai Traistariu: Nu, nici nu trebuie. Au fost votate vocile de catre compozitori ai Romaniei. Bine, ca sunt vreo sapte voci care n-au nici o treaba, dar am inteles de unde au pornit. Sunt compozitori tineri – Huiban, Moga, Duta – care normal ca si-au pus oamenii cu care colaboreaza – Julia, DJ Project s.a. care nu sunt voci, nu pot sa cante live. Dar asta nu e o problema, ca mai sunt tari care-si trimit niste paralitici, dar nu fac nici o branza.

“M-a sunat Andrei Tudor”

Anchetatorul Monden: In principiu esti de acord cu inlocuirea interpretului? Juriul de la preselectie asculta piesa si-si formeaza o parere despre ea ca un tot unitar, cu tot cu acel interpret.

Mihai Traistariu: Asa e, nu prea suna bine. O sa va dezvalui un secret. M-a sunat Andrei Tudor si mi-a propus o piesa, chiar in aceasta versiune: el o sa traga cu vocea lui un fel de demo, o inscrie in concurs si, daca trece de preselectie, o inregistrez eu, daca-mi place, bineinteles.  Numai ca nici asa nu ma tenteaza, pentru ca voiam sa pornesc cu tot pachetul din prima.

Anchetatorul Monden: Normal. De ce nu ti-a dat tie piesa de la inceput?

Mihai Traistariu: Am fost putin suparat pe Romania din cauza regulamentului nou, si atunci nu eram hotarat, nu stiam ce sa fac. O piesa facuta in trei zile… oricum, pe mine nu ma incanta ideea sa ingras porcul in ajun. Eu ma zbat si dau cu un an inainte sfoara in tara.

Anchetatorul Monden: Noi te asteptam sa participi, ne puneam sperantele in tine anul acesta

Mihai Traistariu: Ideea e ca eu imi doresc foarte mult si e foarte important ca artistul sa-si doreasca mult sa fie pe scena. Multi dintre artistii romani se duc la Eurovision numai pentru promovare, eu nu-si doresc sa castige, vor doar sa fie mediatizati. Isi pun cate sapte piese de pe noul album, care nu-i lansat inca, merg acolo din intamplare. Eu, cand am concurat cu ‘Tornero”, am facut opt piese pentru Eurovisions si le-am dat fanilor din Fan Clubul meu sa le noteze Atunci, 70%-80% dintre ei au ales “Tornero” si mi-am dat seama ca piesa are succes la public.

Anchetatorul Monden: Ai si responsabilitate mai mare acum….

Mihai Traistariu: De-asta imi e si frica acum. M-au sunat si astazi vreo trei compozitori, si ieri, poate si pentru ca am declarat ca sunt putin suparat pe compozitorii romani. Dar eu de doi ani tot spun ca vreau sa particip la Eurovision si astept piese. Nu numai ca nu s-au inghesuit compozitorii cu nume, ci mi-au trimis foarte multi necunoscuti. Le-am luat piesele si le-am ascultat, dar nu erau piese bune. Si atunci mi-am zis: “Uite, compzitorii mari – Mihai Alexandru, Moga, Duta – nu s-au inghesuit. Ori au ceva cu mine, ori nu vor ca eu sa le cant piesele, ori nu vor sa-mi dea mie din succesul lor, desi eu i-as fi ridicat enorm. Nu stiu, ceva au de nu mi-au trimis si atunci m-am revoltat. Acesta este si motivul pentru care am lucrat cu compozitori straini. Ok, nu vor ei, atunci accept piesele celor din strainatate, ca si asa ma cauta incontinuu. primesc lunar o piesa-doua de la ei.

“Eduard Carcota a vrut sa cant in trio”

Anchetatorul Monden: Si ce le-ai spus?

Mihai Traistariu: Le-am sugerat sa compuna si pentru Eurovision si asa, anul acesta, am primit piese din Suedia, Cipru, anul trecut primisem din Norvegia, Grecia, Suedia s.a.. Numai ca nu depasesc “Tornero” si mie mi-e frica sa iau locul noua. Daca tot astept asa, imi e teama ca nu o sa apara nici o piesa potrivita. Trebuie sa ma preocup si eu, cum am facut cu “Tornero”. Atunci am stat cu Eduard Carcota o luna in studio si am modificat-o. Cred ca trebuie fac ceva tot la modul asta.

Anchetatorul Monden: Dar Eduard Carcota nu ti-a propus nimic?

Mihai Traistariu: El m-a sunat si a vrut o formula de trio, dar eu nu am fost de acord. Pentru ce sa cant in trei? Adica eu nu pot singur? Era si o chestiune ce tine de perceptia publicului, care ar fi putut spune : “Traistariu trebuie sa se combine cu alti doi?” Erau voci foarte bune, dar eu nu am acceptat.

Anchetatorul Monden: Ce erau, doua fete?

Mihai Traistariu: O fata si un baiat, eu eram al doilea baiat. Si asta m-a deranjat, eu cred ca pot canta singur.

Anchetatorul Monden: Termenul-limita pentru depunerea pieselor se apropie. Mai e vreo sansa sa te vedem la Eurovision anul acesta?

Mihai Traistariu: Nu prea cred ca acum, in ultimele zile, sa apara acum vreo piesa minune…

Anchetatorul Monden: Poate dintre cele la care va fi inlocuit interpretul…

Mihai Traistariu: …Poate asa. Dar nu stiu cui ii place ideea ca “aceea a fost piesa Andrei sau a Deliei si ti-o dau tie”.

Citeste si

Mihai Traistariu si Biondo – impreuna la Eurovision 2010?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.