Maya, fiica cea mare a lui Pablo Picasso, a murit la 87 de ani

maya

Maya Ruiz-Picasso, fiica cea mare a maestrului spaniol, sursă de inspiraţie pentru mai multe tablouri ale pictorului, a decedat.

Ea avea 87 de ani. Este anunţul avocatului Richard Malka, citând un comunicat dat publicităţii de familie, informează AFP, via Agerpres.

”Maya Ruiz-Picasso a decedat împăcată, în această dimineaţă, înconjurată de familie, la vârsta de 87 de ani”, precizează comunicatul, fără a oferi alte detalii.

Născută pe 5 septembrie 1935, María de la Concepción, supranumită Maya, este prima fiică a lui Pablo Picasso şi a Mariei Thérese Walter, pe care pictorul a întâlnit-o în 1927. Naşterea ei va transforma viaţa artistului, decedat în 1973, şi care a fost tată a patru copii.

Maya Ruiz-Picasso este în prezent obiectul unei duble expoziţii la Muzeul Naţional Picasso din Paris, una dedicate relaţiei cu tatăl, iar cealaltă, donaţiilor pe care fiica artistului le-a făcut statului francez.

”Maya ŕ la poupée” (1938), ”Maya ŕ la poupée et au cheval” (1938), ”Maya au costume de marin” (1938), ”Maya au bateau” (1938) şi ”Maya au tablier” (1938) sunt o parte din portretele în culori vii care o înfăţişează pe micuţa Maya şi care sunt expuse în prezent la Paris.

”Este singura persoană din lume pe care o cunosc care nu vorbea despre Pablo Picasso, ci despre ‘papa’. (…) Cred că este mărturia acestei relaţii excepţionale pe care a avut-o cu el”, a declarat Olivier Widmaier Picasso, fiul ei.

La sfârşitul lui septembrie 2021, a donat statului francez opt creaţii inedite ale maestrului. Printre acestea, ”L’Enfant ŕ la sucette assis sous une chaise” este o pictură simbolică, ce o reprezintă probabil pe Maya când era copil, ascunsă în spatele mobilelor, un fel de premoniţie sumbră a conflictului mondial ce avea să urmeze, a explicat Olivier Widmaier Picasso, nepotul lui Picasso, prezent la conferinţa de presă alături de sora sa, Diana, în momentul anunţării donaţiei.

”După decesul tatălui ei, a trăit mereu cu sentimentul unei misiuni, că aceste opere trebuie să revină statului, tuturor. Acesta a fost motivul donaţiei”, a mărturisit marţi fiul ei.

Maya Ruiz-Picasso a avut trei copii.

Franţa şi Spania vor marca în 2023 50 de ani de ani de la moartea lui Pablo Picasso prin mai multe expoziţii organizate în cele două ţări.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.