Marele dirijor venezuelean Gustavo Dudamel, numit director muzical al Operei din Paris

gustavo dudamel

Venezueleanul Gustavo Dudamel, aclamat dirijor pe marile scene ale lumii, a fost numit director muzical al Operei din Paris, a anunţat instituţia, informează AFP, via News.ro.

Maestrul în vârstă de 40 de ani, care îi succede elveţianului Philippe Jordan, îşi va prelua funcţiile în august, pentru un mandat de şase ani. El va continua să ocupe postul de director al Orchestrei Filarmonice din Los Angeles, pe care o dirijează din anul 2009.

Directorul Operei din Paris, Alexander Neef, a salutat „un dirijor realizat şi emblematic” şi l-a caracterizat ca unul dintre „cei mai talentaţi şi prestigioşi dirijori din lume”, într-o conferinţă de presă transmisă prin Zoom, de la Palatul Garnier.

Gustavo Dudamel s-a arătat „foarte emoţionat şi recunoscător” pentru această nominalizare în „această casă magnifică”, afirmând că nu a ezitat să nicio clipă să spună da”.

„După un an dificil, simt o profundă responsabilitate faţă de forma noastră de artă”, a precizat el, referindu-se la criza sanitară.

Maestrul îşi doreşte ca Opera să devină „o platformă pentru viitor” pentru ca „toată lumea să se simtă reprezentată” de această casă. „Accesul la muzică va fi parte integrantă” din proiectul său, a asigurat el.

El a mai spus că vrea să colaboreze cu Baletul Operei, anunţând deja o creaţie de dans pe muzică a compozitorului Thomas Adès.

Născut la Barquisimeto, în vestul Venezuelei, la 26 ianuarie 1981, fiu al unui trombonist şi al unei profesoare de canto, Gustavo Dudamel este unul dintre cei mai iluştri reprezentanţi ai „El Sistema”, Sistemul naţional al orchestrelor de tineret din Venezuela, un celebru proiect popular de educaţie muzicală clasică fondat în 1975.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.