Marele actor Sidney Portier a plecat într-o lume mai bună

Sidney Poitier

Lumea filmului e în doliu. Marele actor Sidney Portier a plecat la ceruri. Vedeta s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani.

Sidney Portier este cunoscut publicului larg după mai multe proiecte de succes. „Ghici cine vine la cină”, „Lanțul”, „Cutia neagră”, „Pe urmele asasinului” sunt doar câteva filme din palmaresul actorului.

Sidney Poitier este primul bărbat de culoare care a câștigat Oscarul pentru „cel mai bun actor”. Starul l-a primit după ce a jucat în filmul „Lilies of the Field”.

Născut la Miami, a crescut într-o fermă de tomate din Bahamas și s-a mutat la New York la 16 ani.

S-a înrolat pentru o scurtă perioadă în armată și a făcut alte câteva slujbe, în timp ce lua lecții de actorie, înainte de a deveni o vedetă a scenei și a ecranului.

Apariția sa în The Defiant Ones – Sfidătorii (1958) i-a adus prima sa nominalizare la Oscar, pentru rol secundar – în sine o realizare istorică pentru un bărbat de culoare, la o categorie principală la acea vreme.

Cinci ani mai târziu a câștigat titlul suprem, la Oscar – primul pentru un actor de culoare, pentru Crinii câmpului, în care a jucat rolul unui meseriaș care ajută călugărițe germane să construiască o capelă în deșert.

Unul dintre cele mai puternice roluri ale sale a fost Virgil Tibbs, din filmul In the Heat of the Night – În arșița nopții (1967), un film cunoscut publicului din România. Poitier joacă un rol de ofițer de poliție confruntat cu rasismul, în cursul unei anchete de omor.

Un alt film care a rulat în România a fost Guess Who’s Coming to Dinner – Ghici cine vine diseară la cină (1968), în care joacă rolul unui bărbat de culoare, cu o logodnică albă.

Mai târziu a apărut în filme ca Shoot to Kill – Împușcă mortal (1988) și The Jackal – Șacalul.

A continuat să regizeze o serie de filme, iar luna trecută a fost anunțată o piesă de teatru pe Broadway despre viața și cariera sa.

Actorul de culoare Denzel Washington, care a câștigat un Oscar în 2002, în aceeași noapte în care Poitier a câștigat un Oscar onorific, a glumit spunând:

„De 40 de ani îl urmăresc pe Sidney, cu Oscarul, și ce fac ei? se duc și i-l dau în aceeași noapte. ”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.