Kuweit l-a interzis pe Dostoievski, după Victor Hugo şi Garcia Marquez

kuweit

„Fraţii Karamazov”, de Fiodor Mihailovici Dostoievski, se numără printre cele aproape o mie de opere literare care au fost interzise la Festivalul Internaţional de Literatură din Kuwait.

Acesta a fostorganizat în 14 – 24 noiembrie, scriitorul rus alăturându-se astfel lui Victor Hugo şi Gabriel Garcia Marquez.

„Fraţii Karamazov”, de Dostoievski, printre cele 948 de cărţi interzise de Kuweit

Saad al-Anzi, directorul evenimentului organizat în Al Kuwait, a spus că Ministerul Informaţiei a interzis 948 de volume la această ediţie a festivalului, potrivit Le Figaro.

Cartea lui Dostoievski, apărută în 1880, pune sub semnul întrebării chestiunile moralităţii, liberului arbitru şi existenţei lui Dumnezeu, iar acesta este motivul pentru care a fost cenzurată.

Dostoievski se alătură astfel unei liste în creştere de autori cenzuraţi în acest stat, unde autorităţile vor să pară moderate, dar sfera politică şi socială este mai degrabă conservatoare.

În cinci ani, Kuweit a interzis 4.000 de opere

În ultimii cinci ani, peste 4.000 de opere au fost interzise de Ministerul Informaţiei, printre care romanul lui Victor Hugo „Notre-Dame de Paris” (1831) şi „Un veac de singurătate” (1967), de Gabriel Garcia Marquez.

Toate volumele prezentate la cea de-a 43-a ediţie a Festivalului de Literatură au fost examinate în prealabil de o comisie de cenzură islamică, pentru a respecta legislaţia naţională.

Comisia, aparţinând Ministerului Informaţiei, lucrează în baza unei legi din 2006, ce prevede sancţiuni pentru editori şi jurnalişti, care, printre altele, aduc atingeri religiei musulmane, ameninţă securitatea naţională, incită la anarhie şi acte imorale. Două proteste au avut loc în septembrie faţă de aceste măsuri de cenzură.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.