„Furtuna” de Shakespeare la TVR2

Piesa „Furtuna”, după un text de William Shakespeare, este difuzată de TVR 2 luni, 28 Foto GRAND - Alexandru Ion, Ioana Barbuoctombrie 2013, de la ora 20.10, în seria de premiere teatrale de televiziune oferite de TVR.
Spectacolul, realizat în colaborare cu Centrul de Proiecte Culturale UNESCO „Nicolae Bălcescu”, poate fi urmărit şi online, accesând portalul video al Televiziunii Române – tvrplus.ro.

Regia, versiunea scenică şi adaptarea pentru televiziune sunt semnate de Victor Ioan Frunză, iar din distribuţie fac parte Ioana Barbu, George Costin, Sorin Miron, Alexandru Ion. Sunt patru actori care interpretează 15 personaje, într-o poveste al carei motto ar putea fi, aşa cum spune regizorul piesei, o deviza a NASA: „Totul e posibil! Imposibilul ia doar ceva mai mult timp”.

Ca de obicei, piesa va fi precedată de un scurt preambul realizat de maestrul Radu Beligan.

Foto GRAND - Sorin Miron, Ioana BarbuAşa cum declară regizorul Victor Ioan Frunză: „Furtuna” este comedia Libertăţii şi a Identităţii, alegoria populară a confruntării dintre omul artistic și omul mediocru. Dintre Prospero, un om agăţat de stânca speranţei, şi  Caliban, un inocent primitiv şi straniu, incapabil de a sesiza răul pe care îl comite. Este un joc ce lasă să se zărească, dincolo de cuvinte şi de gesturi, o fereastră către puterea dinlăuntru, cea care te face să muţi munţii din loc.

FOTO: Adriana Grand

Piesa ne arata cum poti transforma o vulnerabilitate în avantaj. Ne spune că teama de eşec te menţine învingător si că omul trebuie să ia măsuri pentru a restabili echilibrul şi onoarea.  Pentru acest spectacol, ca și pentru multe altele, am construit o versiune nouă, dar care nu modifică nimic din spiritul operei lui Shakespeare. Limbajul este
actualizat, unele pasaje sunt scurtate. Avem de-a face cu o redramatizare/rescriere a textului, ceea ce nu înseamnă câtuşi de puţin că trădezi autorul.
Spectacolul a fost pus în scena în 36 de repetiţii şi a avut patru reprezentaţii de test până la premieră, iar reluarea productiei de teatru la TVR este un demers laudabil pe care îl aşteptam de multă vreme.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.