Filmul centenar „Independenţa României” cu live soundtrack Abator Industries, în debutul stagiunii de la Cinemateca Eforie

La împlinirea unui secol de la primul lungmetraj românesc, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română deschide stagiunea 2012-2013 la Sala Eforie (Str. Eforie nr. 2) cu proiecţia la viteză normală a filmului mut INDEPENDENŢA ROMÂNIEI, acompaniat muzical de ABATOR INDUSTRIES.

Spectacolul are loc miercuri, 26 septembrie, începând cu ora 19.00, şi va rezerva spectatorilor câteva surprize foarte plăcute. Pentru ca un public cât mai larg să se poată bucura de acest eveniment unic, accesul spectatorilor este liber, în limita locurilor disponibile.

INDEPENDENŢA ROMÂNIEI, film istoric românesc realizat şi lansat în 1912, are drept subiect reconstituirea principalelor etape ale Războiului de Independenţă de la 1877, la 35 de ani de la desfăşurarea evenimentelor. După o vizionare privată la Castelul Peleş, rezervată Curţii Regale, filmul a avut premiera pe 1 septembrie 1912, la Teatrul-Cinema „Bulevard-Palace” (Sala „Eforie”) din Bucureşti.

Criticii şi istoricii de film români despre INDEPENDENŢA ROMÂNIEI:

„Mărturiile vremii arată că iniţiativa realizării filmului s-a datorat tânărului Grigore Brezeanu, regizor la Teatrul Naţional, care (…) fusese atras de posibilităţile pe care i le oferea cinematograful. Conjunctura favorabilă a fost împlinirea, în 1912, a 35 de ani de la Războiul de Independenţă (un excelent pretext pentru a obţine sprijinul oficialităţii în glorificarea evenimentului pe ecran).” (Călin Căliman, „Istoria filmului românesc [1897-2010]”, 2011)

„Termenii ipotezei mele – întemeiată pe trecerea în revistă a tuturor documentelor rămase (…) – impun triada: Aristide Demetriade = autor, pornind de la schiţa de scenariu a lui [Petre] Liciu şi beneficiind mereu de retuşurile echilibrate ale lui [Constantin] Nottara, dar asumându-şi, în egală măsură, tot ceea ce a fost posibil din sarcina regiei; Grigore Brezeanu = talentat şi abil producător, ştiind cum să urnească «afacerea» din loc şi cum s-o consolideze la timp prin antrenarea celui de-al treilea « factor», finanţatorul Leon Popescu (precedat şi secundat de Pavel Vidraşcu, a cărui contribuţie încă mai rămâne de elucidat).” (Tudor Caranfil, „Istoria cinematografiei în capodopere: Vârstele peliculei”, ediţia a II-a, vol. I, 2009)

ABATOR INDUSTRIES este un colectiv muzical independent din Bucureşti, al cărui efortul creativ se bazează pe spontaneitatea proiectelor posibile şi pe improvizaţie. Membrii colectivului activează în diverse formule muzicale (sub nume precum Loungerie II, Tunesinnaourheads, The Shape of Moombhaton, Ualvarin vs. Seibartut sau Tyrannosaurus Jazz), încercând să îşi exprime organic ideile şi diversele energii care îi inspiră şi motivează. Alte filme mute pentru care ABATOR INDUSTRIES au realizat live coloana sonoră sunt METROPOLIS (Fritz Lang) şi NOSFERATU (F. W. Murnau).

ABATOR INDUSTRIES va ilustra sonor istorica peliculă INDEPENDENŢA ROMÂNIEI, interpretarea colectivului fiind încadrabilă în zona post-rock şi de muzică experimentală. Evenimentul va prezenta o interpretare alternativă, potrivită unui public familiarizat cu spaţiul de fuziune a stilurilor muzicale.

Pe lângă colectivul muzical, doi dintre membri activează şi ca designeri, sub titulatura COOL HATERS, şi semnează partea de artwork a tuturor proiectelor realizate de ABATOR INDUSTRIES (inclusiv afişul acestui eveniment).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.