Emisiuni dedicate Revoluţiei din decembrie 1989 la TVR

Momentele importante Revoluţiei din 1989, evenimentele ce au marcat istoria României vor fi reflectate în programele TVR în acest final de decembrie. Alături de proiectul maraton După 25 de ani, proiect ce se derulează la TVR 1 şi online, pe TVR+, pe o durată mai lungă de timp, în perioada 16-23 decembrie telespectatorii TVR pot urmări şi alte programe dedicate Revoluţiei române.

 Revolutia 1989_4

Programe speciale la TVR 1:

Vorbeşte liber!, cu ediţii speciale dedicate Revoluţiei din 1989

La 25 de ani de la Revoluţie, personaje cheie ale Revoluţiei sunt invitate la Vorbeşte liber!,din 22 şi 23 decembrie. Emisiunea se difuzează de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+.

Personaje cu rol hotărâtor în Revoluţia din 1989 dau curs invitaţiei jurnalistului Sorin Avram la seria de trei dezbateri Vorbeşte liber! dedicate momentului de cotitură din istoria recentă a României. Şi ediţiile din 22 şi 23 decembrie ale Sorin Avram, Vorbeste liber_1emisiunii pot fi urmărite de la ora 21.00, la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.

Pe 16 decembrie, emisiunea Vorbeşte liber! propune telespectatorilor o ediţie specială dedicată împlinirii a 25 de ani de la declanşarea Revoluţiei, la Timişoara. Intervenţii în direct din Piaţa Operei din Timişoara, mărturii ale revoluţionarilor din oraşul în care a început Revoluţia din 1989, dar şi discuţia cu fostul redactor Europa Liberă, Liviu Tofan, sunt momentele importante despre care se Vorbeşte liber marţi, 16 decembrie, de la ora 21.00. 

În 22 decembrie, invitatul emisiunii Vorbeşte liber! va fi Ion Iliescu, iar pe 23 decembrie, printre cei care vor vorbi despre Decembrie ’89 şi despre transfomările prin care a trecut România se vor număra Ana Blandiana, Mircea Dinescu şi Ion Caramitru.

Sâmbătă, 20 decembrie, la 22.50, TVR 1 difuzează documentarul Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (România, 2010), în regia lui Andrei Ujică. Filmul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme. Totodată, au fost incluse şi imagini inedite, nedifuzate din cauza cenzurii, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

Huligani post-mortem (1999) este producţia semnată Diana Trocmaier ce poate fi urmărită la TVR 1 de la 17.30, pe 22 decembrie, preluată de la TVR Revolutia 1989_5Timişoara. Documentarul a fost distins cu Premiul Special al juriului APTR şi prezintă câteva cazuri de victime ale represiunii de la Timişoara. Supravieţuitori ai măcelului din oraşul de pe Bega (părinţi, copii) povestesc despre cei apropiaţi, seceraţi de gloanţe. Ce e şi mai trist e că adolescenţii de azi nu-şi imaginează că aşa ceva s-a putut întâmpla. În final, în acordurile „Imnului Golanilor din Piaţa Universităţii”, camera descoperă în Piaţa Operei din Timişoara, la zece ani după sângeroasele evenimente: reclame multicolore, vitrine luminoase, ecrane ce transmit programe de muzică hip-pop.

Luni, 22 decembrie, la ora 22.50, Oana Pellea şi Răzvan Vasilescu au rolurile principale în drama Stare de fapt (România, 1996), în regia lui Stere Gulea, difuzat la TVR 1. Filmul a fost distins cu Premiul de interpretare la A-fost-sau-n-a-fostFestivalul de Film de la Geneva 1996 (Oana Pellea).

Marţi, 23 decembrie, tot de la ora 22.50, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmul A fost sau n-a fost? (România, 2006), semnat de Corneliu Porumboiu .Drama a primit numeroase premii: Camera d´Or şi premiul Label Europa Cinema – Cannes 2006, precum şi trei premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competiţie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul publicului.

 

Programe speciale la TVR 2:

Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 13.30 Toma Roman jr. ne aduce partea doua a documentarului Revoluţia lui Mierlă. Personajul filmului, azi profesor la A.S.E., are o poveste inedită despre participarea sa la Revoluţia dinRevolutia 1989_2 decembrie 1989. Încă din cursul anului 1989 este contactat de reprezentantul unui grup, cu intenţia de a-l antrena într-un complot anticeauşist, rămânând, în urma acestui episod, cu impresia că autorii angrenării sale nu pot fi alţii decât angajaţi ai Securităţii. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, în timp ce vorbea în curtea televiziunii la o staţie de amplificare, este extras cu discreţie şi condus într-unul dintre birouri, unde se trezeşte înscris pe lista membrilor Frontului Salvării Naţionale. Povestea revoluţiei lui Mierlă se termină după doar două zile, când, simţind că idealurile Revoluţiei şi chiar Revoluţia însăşi vor fi furate, se retrage, alegându-şi un alt drum.

Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 16.00, emisiunea Memorial ’90 – sub titlul „Primul an de libertate”- ne reaminteşte despre un lider al Revoluţiei de la Timişoara, Ioan Lorin Fortuna. Din rândul miilor de demonstranţi de la Timişoara s-au desprins câţiva lideri. Aceştia au fost cei care au negociat cu Revolutia 1989_1autorităţile. Tot ei sunt cei care din balconul de la Consiliul Judeţean, iar mai apoi din cel de la Operă, au reuşit să menţină vie speranţa oamenilor în victorie. Ioan Lorin Fortuna este unul dintre aceştia.

Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 18.30, Adrian Cioroianu rememorează pentru telespectatori cinci momente importante din desfăşurarea evenimentelor din decembrie 1989 – fiecare pe parcursul a cinci minute, în cadrul emisiunii 5×5 minute de istorie: Revolutia ca experienţă personală, Un personaj la cheie: Laszlo Tokes în decembrie 1989, Nicu Ceauşescu în Revoluţia Română, Iaşi, 14 decembrie 1989 şi Şedinta CPEx din 17 decembrie 1989.

Duminică, 21 decembrie, de la ora 12.30 la Jurnal de front, Daniela Zeca Buzura vorbeşte despre „Eroii neştiuţi ai Revoluţiei din ’89”, într-o ediţie dedicată tuturor jurnaliştilor care şi-au riscat viaţa pentru a relata de la amintiri-din-epoca-de-aurfaţa locului evenimentele din singura ţară în care căderea regimului comunist s-a realizat printr-o revoluţie violentă.

Duminică, 21 decembrie – de la ora 21.10 este programată prima parte a filmului Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (România, 2009) – regia: Ioana Uricaru, Hanno Hoffer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu; cu: Ioan Sapdaru, Virginia Mirea, Gabriel Spahiu.

Duminică, 21 decembrie, de la ora 22.40, la TVR 2 (preluat pe 22 decembrie, de la ora 18.00 la TVR 1), emisiunea Cântecele Revoluţiei C+óntecele Revolu+úiei - mihai gatlanne reaminteşte melodiile dedicate Revoluţiei Române de:

Vali Sterian, Pro Musica, Roşu şi Negru, Doru Căplescu, Phoenix, Cargo, Krypton, Locatarii ş.a. Interviuri cu Paul Grigoriu, Nicolae Covaci, Ilie Stepan, Adi Bărar, George Stanca, Laurenţiu Toma, Tavi Iepan, Gheorghe Căpăţână ş.a. Un program in memoriam Mihai Gâtlan Lucreţiu, prima victimă a Revoluţiei din Bucureşti. Producător Doru Ionescu

Duminică, 21 decembrie, de la ora 23.10, este programată cea de-a doua parte a filmuluiAmintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber (România, 2009) – regia: Cristian Mungiu; cu: Vlad Ivanov, Tania Popa, Diana Cavallioti. Partea a doua este formată din scurt-metrajele „Legenda vânzătorilor de aer” şi „Legenda şoferului de găini”.

Programe speciale la TVR 3:

Revolutie-Timisoara-Balcon-Opera-CentruPe 20 decembrie, de la 18.30, telespectatorii TVR 3 sunt invitaţi să cunoască Generaţia 89.Studioul teritorial Timişoara ne propune să aflăm care au fost destinele celor care, între 16 şi 22 decembrie 1989, s-au adresat mulţimii de la balconul Operei din Timişoara.

Seara zilei de 20 decembrie este consacrată concertului Rock pentru Revoluţie, un spectacol „in memoriam” susţinut de cele mai importante trupe de muzică rock din regiune, de la Pro Musica până la Cargo, alături de Bajaga & Instruktori, Riblja Corba sau Phoenix, la 25 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber al României, în plină epocă ceauşistă. Concertul este transmis în direct la TVR 3, din Piaţa Operei, începând cu ora 19.00.

Revolutia 1989_7Duminică, la ora 14.00, avem ocazia să îi cunoaştem pe cei care au trăit Revoluţia prin obiectiv. Programul vine tot de la TVR Timişoara şi surprinde povestea celor care au imortalizat pe peliculă imaginile în timpul Revoluţiei din decembrie ‘89.

Cum se raportează la evenimentele din decembrie 1989 cei care s-au născut după acest moment aflăm din reportajul După 25 de ani, realizat de Studioul teritorial Timişoara şi difuzat la TVR 3 pe 22 decembrie, de la ora 21.30.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.