Documentarul „Război pe calea undelor”, la TVR 1

Sub genericul Documentarele Televiziunii Române, TVR 1 difuzează începând de joi, 16 februarie, filmul „Război pe calea undelor”, realizat de Alexandru Solomon despre Radio Europa Liberă, dictatura comunistă şi terorismul internaţional. Documentarul va fi difuzat în trei părți, părțile a doua şi a treia ale filmului urmând a fi transmise pe 23 februarie și 1 martie.

„Război pe calea undelor” este un lungmetraj documentar despre sectia română a postului Radio Europa Liberă, despre propagandă şi terorism în timpul Razboiului Rece. Filmul reconstituie o neasemuită poveste de dragoste şi ură, eşuată în jurul a ceva ce nu se poate vedea, atinge sau cântări: undele radio. Rolul cel mai important îl joacă aceste unde şi dubla lor semnificaţie: este vorba de un război între undele radiofonice şi radiaţiile mortale.

Autorul filmului, cunoscutul regizor documentarist Alexandru Solomon, afirma:

Explicaţia bolii care ne macină democraţia poate fi găsită în istoria recentă. Cum au putut teama şi corupţia să îngenuncheze o întreagă societate? Cât de uşor am renunţat la libertate? Se poate învăţa democraţia de la radio? „Război pe calea undelor” este un film necesar, parte a unei operațiuni de curăţire mult aşteptate în România, ca şi în întreaga Europă de Est.

Ascultatorii fideli ai Radioului vor putea să revadă acele vremuri din perspectiva de azi. Iar cei care nu ştiu ce a fost Europa Liberă, să privească lumea de azi ascultând puţin vocile de ieri.

În anii ’70 – ’80, Radio Europa Liberă reprezenta confidentul a milioane de români şi supapa de evacuare a nemulţumirilor lor. Însă pentru oamenii regimului, postul de radio era un duşman de moarte; l-au angajat chiar pe Carlos „Şacalul” să le rezolve problema.

Toate personajele acestei poveşti se confruntă din nou în COLD WAVES: cei de la radio, fostele voci fără chip; ascultătorii, prietenii lor din ţară; securiştii, ascultătorii tuturor; terorişti internaţionali; disidenţi şi secretari de partid – români, germani, americani, francezi şi de alte naţionalităţi.

Moderatorul TVR Bogdan Şerban Iancu îi aşteaptă pe telespectatori în fiecare joi, de la ora 22.10, pentru o lecţie de istorie recentă, la Documentarele Televiziunii Române.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.