“Doamne de poveste”: Martha Bibescu, mare personalitate feminina a Europei

• Dragostea, politica, diplomatia si spionajul fac din viata ei un film fascinant

Olivia Steer prezinta in editia de duminica, 25 martie, a emisiunii “Doamne de poveste”, difuzata de la 16.30, ACASA, povestea printesei Martha Bibescu, o mare doamna care prin inteligenta, frumusete, farmec si eruditie a devenit cea mai mare personalitate feminina a Europei in prima jumatate a secolului XX.
Telespectatorii vor fi martorii unei reconstituiri artistice impresionante a vietii Marthei Bibescu si unui reportaj exceptional la care au contribuit mari personalitati si specialisti: Constantin Balaceanu Stolnici, Bogdan Lucaciu, Cristian Trancota, Constantin Iordan si Adrian Majuru.

Dragostea, politica, diplomatia si spionajul fac din viata ei un film fascinant. O figura emblematica, o printesa din neamurile Lahovary si Mavrocordat, Martha Bibescu si-a iubit tara si a facut lobby Romaniei ca nimeni altcineva. In timpul primului razboi mondial a fost arestata de autoritatile germane intrucat o banuiau ca transmitea informatiii secrete guvernului roman: “A fost acuzata de spionaj. S-a spus si ca lordul Thompson a fost cel care a initiat-o! Nu avea la ce sa o initieze ca era mai despteapta decat Thompson, ca a mostenit si de la Lahovaresti si de la Mavracordati toate calitatile lor”, spune academicianul Constantin Balaceanu Stolnici.

In copilarie, printesa Martha Bibescu a fost privata de afectiunea materna si educata in pensioane dure: “Mama ei a respins-o in momentul in care a pierdut un copil”, spune psihologul Bogdan Lucaciu.
Martha avea 15 ani cand l-a cunoscut pe printul George Valentin Bibescu, iar el 21. S-au casatorit din dragoste, dar focul iubirii s-a stins repede. Si-au trait separat viata intima, dar i-a legat pentru totdeauna o prietenie sincera si profunda:

A fost o casatorie nearanjata, o casatorie pasionala, dar nu a durat mult, pentru ca erau temperamente diferite si pe urma fiecare si-a dus viata separat, fara sa se desparta”, adauga Constantin Balaceanu Stolnici.
Imediat dupa casatorie, cei doi au plecat cu Orient Express-ul in luna de miere, cu destinatia Paris. Ce s-a intimplat in aceasta calatorie intre printul Bibescu si mireasa lui virgina reiese din randurile scrise in jurnalul ei, de Martha:

A da o virgina pe mana unui barbat este ca si cind ai da un Stradivarius pe mana unei maimute”.

Frumoasa, sarmanta si de o inteligenta sclipitoare, Martha Bibescu a stiut intotdeauna sa gestioneze cu naturalete relatiile cu cei mai importanti barbati ai Europei. Multi au fost aceia care au admirat-o si au iubit-o printre care: Wilhelm, mostenitorul tronului celui de al 2-lea Reich german, regele Alfonso al XIII-lea si colonelul Thompson, reprezentantul Marii Britanii la Bucuresti:

“Aproape toate marile personalitati ale Europei au fost incantate de ea si cand nu mai era o frumoasa, si cand era o doamna in varsta, dar ea atunci deja avea prestigiu”, poveste Bogdan Lucaciu.
“Este un personaj misterios si putini barbati pe lumea asta, si cand spun lumea asta nu ma refer la contemporanitate, lumea asta traita de sute si mii de ani, pot spune ca putini dintre barbatii care au trait in aceasta lume s-au putut bucura macar un an din viata lor de un astfel de suflet feminin”, completeaza istoricul Adrian Majuru.

Martha Bibescu a fost una dintre cele mai apropiate prietene ale principesei Maria, viitoarea regina a Romaniei: “La toate dineurile, serbarile aristrocratice erau invitate si cei prezenti le admirau pe cele doua principese”, spune Cristian Troncota, Decan al Facultatii de Informatii din cadrul Academiei Nationale de Informatii.
Stilata, eleganta si cu viziune artistica, Martha Bibescu s-a facut remarcata printr-un simt estetic deosebit in ceea ce priveste moda: “Se imbraca extrem de elegant. Exista si un portret foarte frumos a lui Boldini, care scoate in evidenta toata eleganta ei”, declara pentru “Doamne de poveste”, Constantin Balaceanu Stolnici.

Urmarind “Doamne de poveste”, cei de ACASA vor descoperi lucruri necunoscute pana acum publicului despre viata intima cu sotul ei, George Valentin Bibescu si vor afla care au fost adevaratele motive pentru care au pus capat relatiei lor de cuplu, cu marturii extrase din jurnalul ei intim.
Tot in editia din 25 martie a emisiunii “Doamne de poveste”, difuzata de la 16.30, ACASA, telespectatorii vor afla si care a fost adevarata iubire a Marthei Bibescu, prin ce suferinte a trecut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar si despre romanele publicate sub pseudonimul Lucile Decaux, si succesul acestora.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.