„Despre oameni si melci”, premiat la Festivalul de film de la Palic (Serbia)

Filmul “Despre oameni și melci” (regia Tudor Giurgiu) a cîştigat Premiul pentru cea mai bună regie la a 20-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Palic (Serbia) care s-a desfăşurat între 13-19 iulie.

Trofeul Palic Tower a fost acordat de către un juriu internaţional format din regizorul sîrb  Srđan Dragojević, directoarea artistică a Festivalului de film de la Rouen, Marketa Hodouskova (Cehia), criticul de film şi programmer pentru secţiunea „Critics’ Week“ a Festivalului de la Cannes, Pamela Pianezza (Franţa), actriţa Nurgül Yeşilçay (Turcia) şi regizorul britanic Ashley Horner.

image

Juriul a fost impresionat de filmul regizorului Tudor Giurgiu, declarîndu-l „o comedie inteligentă, sensibilă şi emoţionantă, avînd un puternic substrat social, care arată o nouă şi proaspătă faţetă a cinemaului romanesc.”
Premiul pentru cel mai bun film din competiţia festivalului a fost acordat filmului olandez „Borgman”, de Alex van Warmerdam, prezent şi în programul Festivalului de la Cannes 2013.

Festivalul de film de la Palic a fost înfiinţat în 1992 şi este unul dintre cele mai respectate festivaluri din regiunea Balcanilor. Filmele romaneşti au făcut deja istorie la Palic, „Moartea Domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu) şi „Toată lumea din familia noastră” (r. Radu Jude) cîştigînd Marele Premiu al festivalului. Între celelalte 14 filme

prezente în competiţia din 2013 s-au regăsit titluri precum: „Harmony Lessons” de Emir Baigazin (Kazakhstan), premiat la Berlin, „Eat Sleep Die” de Gabriela Pichler (Suedia), „Circles” de Srdan Golubovic (Serbia) sau „In The Name Of…” de Malgorzata Szumowska (Polonia). Invitaţii speciali ai festivalului au fost regizorii Nikita Mihalkov şi Emir Kusturica, care au primit premii pentru întreaga activitate.
“Despre oameni și melci” este unul dintre cele mai de succes filme românești din ultimul deceniu.

Producția s-a bucurat de succes şi la nivel internaţional. Lungmetrajul a obţinut Premiul Special al Juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi a câştigat trofeul secţiunii competiţionale Meeting Point din cadrul celei de-a 57-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid. “Despre oameni şi melci” a primit și Premiul Bridging the Borders pentru cel mai bun lungmetraj în cadrul Festivalului Filmului Sud-Est European – SEEFest care s-a desfăşurat la Los Angeles în perioada 2 – 6 mai.

“Despre oameni şi melci” va participa în continuare la Festivalurile de film din Sankt Petersburg, Viena, Napoli şi Haifa.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.