Unde veti petrece Pastele anul acesta?
Catalin Maruta: Nu stim inca 100%. Avem mai multe variante, nu ne-am decis, dar cel mai important este ca vom fi impreuna cu toata familia. Asta e sigur.
Catalin Radu Tanase: Voi face Pastele in cele doua familii ale mele: fetita si parintii, pe de o parte si ProTv, pe de alta parte. Sper sa fie niste sarbatori linistite si sa am timp sa stau si la masa de Paste cu ai mei. Plus ca trebuie sa ma asigur personal ca Iepurasul ajunge la Carina cu cadourile. Pentru Iepuras, eu am o dorinta secreta. Pot sa va dau un singur indiciu: mi-as dori sa aiba ochi luminosi si un zambet curat. Carina i-a scris urecheatului ca isi doreste papusele in forma de briosa si statii de emisie receptie. Nu stiu de ce am senzatia ca de Paste, cineva se va juca de-a detectivii. 🙂
Amalia Enache: In strainatate, intr-o zona pe care imi doream de foarte multa vreme sa o vad.
Oana Andoni: Lucrez de Paste (pentru al 9-lea an consecutiv) si voi fi in Bucuresti. Vor veni părinții la noi si vom petrece in familie, asa cum e normal pentru cea mai mare sărbătoare a anului.
Dintre toate traditiile specifice, care iti este cea mai draga? Si de ce?
CM: Cel mai mult imi place dimineata cand, dupa Slujba de Inviere, mergem si luam anafura. Este de fapt momentul care marcheaza sfarsitul postului, cei care l-au tinut se pot pregati cum se cuvine pentru masa traditionala de Paste.
CRT: In ceea ce priveste o traditie speciala, familia Tanase are un secret: acea „baba” de care va spuneam. De cand ma stiu, niciodata de Paste, de pe masa nu a lipsit baba. Nu am intalnit reteta asta nicaieri in Romania sau in lume. E un fel de mancare sarata, care arata ca un chec. Are pesmet, oua, organe de miel fin tocate si….gata. Deja v-am spus prea mult. Ramane secret de familie. Paste fericit tuturor!
AE: Ciocnitul oualor. Ma distra foarte mult cand eram mica, iar acum are o valoare simbolica foarte mare: e momentul in care, dupa noaptea de Inviere, dupa ce am luat lumina si dimineata dupa ce am gustat din Pasti (vinul alb amestecat cu prescura, asa cum se obisnuieste la mine in Ardeal) ciocnitul oualor da cumva drumul la sarbatoare.
OA: Mă emotioneaza foarte mult noaptea Invierii. Cele mai frumoase amintiri sunt din anii copilăriei, când mergeam împreuna cu parintii, bunicii, matusile, unchii si verisorii sa luam lumina, in noaptea Invierii, de la biserica din cimitir. Strabateam un drum lung pana acasă (unde ne asteptau numai bunatati) si aveam mare grija sa nu ni se stinga lumanarile.
Cum va arata masa de Paste? Si cat de tare te vei implica in prepararea bucatelor?
CM: Ca in fiecare an, masa de Paste va fi pe gustul tuturor. Eu nu mai am loc sa ma implic in pregatiri, pentru ca de acestea se ocupa Andra si mamele noastre. Eu ma implic in gustat.
CRT: De bunatatile de Paste se ocupa mama. Eu sint bucatar in restul anului pentru mine si fetita mea. De Paste si de Craciun, mama este maestrul de ceremonii. Oricum, in copilarie o ajutam mereu in bucatarie, asa ca stiu aproape pe de rost cum se fac bucatele traditionale: drob, miel la tava, stufat, bors de miel, oua rosii si „baba”.
AE: Fiind plecata, nu ma voi ocupa de preparate. Va fi un Paste atipic, cu o masa atipica anul acesta.
OA: Ne ajuta foarte mult parintii nostri. De pe masa nu vor lipsi preparatele traditionale, dar vom alege si mancaruri usoare. Nu vrem sa exageram după perioada postului.
Lui David ii place obiceiul ciocnitului oualor rosii? L-ati pregatit pentru aceasta traditie?
CM:Anul asta David a ciocnit pentru prima oara oua vopsite, de Pastele catolic. Deci si-a facut „antrenamentul” deja. Si i-a palcut foarte tare, tot alegea diverse culori. Cred ca abia asteapta sa ciocnim din nou oua rosii.
Care a fost cel mai neconventional Paste de pana acum?
AE: La Craciun am mai fost plecata, in Egipt intr-un an, in Thailanda am plecat altadata chiar in a doua zi de Craciun, dar Pastele eu il faceam an de an la biserica de piatra din deal, din satul meu natal si acasa. Anul acesta va fi diferit, va spun dupa daca a fost o idee buna.
OA: In urma cu mulți ani, am fost in Cuba chiar in perioada Pastelui. Am regretat momentul ales, pentru ca nu am simțit acolo nimic din bucuria sarbatorii de la noi.