De la Caragiale la Klaus Modick: Două ecranizări germane de Radu Gabrea

Joi, 12 iulie a.c., începând de la ora 18.00, Cinemateca Union (Sala Paul Călinescu, Str. Ion Câmpineanu nr. 21) prezintă două filme notabile realizate de regizorul român Radu Gabrea în Germania.

Ambele producţii sunt transpuneri cinematografice ale unor opere literare, semnate de un mare clasic al literaturii române şi de un reprezentant important al literaturii germane contemporane. Deşi s-au bucurat de succes în ţara unde au fost produse (în 1981 şi, respectiv, 1991), cele două filme sunt foarte puţin cunoscute în România. Cineastul Radu Gabrea va fi prezent la proiecţia de la ora 20.00, de la Cinemateca Union.

18.00 CĂLĂTORIE LA ÎNTÂMPLARE / INS BLAUE

Franţa-Germania, 1991 / Dramă, adaptare după romanul omonim de Klaus Modick / 90 min.
Regia: Radu Gabrea
Cu: Stéphane Garcin, Anne-Marie Joubert, Denis Karvil, Heinrich Pachl, Barbara Rudnik, Charlote Véry, Christof Wackernagel
Scenariul: Radu Gabrea, Berhard Queysanne
Imaginea: Nicolae Niţă
Montajul: Volker Petry
Producător executiv: Gerhard Schmidt

O tânără pereche de profesori din Köln, din cauza greutăţilor materiale, survenite mai ales ca urmare a faptului că soţul a rămas şomer, nu-şi mai poate permite concediul dorit în Sudul Franţei, la Ardeche. Un prieten, scriitor ratat, dar priceput în sfaturi, îi sugerează soţului o soluţie de ieşire din impas…

20.00 NU TE TEME, IACOB! / FÜRCHTE DICH NICHT, JAKOB!

Germania, 1981 / Dramă, adaptare după nuvela „O făclie de Paşti” de I.L. Caragiale / 90 min.
Regia: Radu Gabrea
Cu: Andre Heller, Aviva Gaire, Dan Nuţu, Pedro Efe
Scenariul: Meir Dohnal, Radu Gabrea, Frieder Schuller
Imaginea: Igor Luther
Montajul: Dragos E. Witkowska
Producători: Rudolf Kalmowicz, Radu Gabrea
Proiecţie specială în prezenţa regizorului Radu Gabrea.

La sfârşitul secolului, înainte de Paşte, într-un sat din Europa, Leiba Zibal şi soţia sa însărcinată, Sara, închiriază un han. Sunt evrei şi sunt departe de pogromurile din Galicia şi Rusia, dar Leiba este înfricoşat. Ameninţat cu moartea de către fostul său servitor, George, se teme pentru el, pentru soţia sa şi pentru copilul lor nenăscut. Asasinarea unui tânăr cuplu este un pretext bun pentru George să întărâte ura împotriva lui Leiba, folosind moartea rituală drept pretext. O mulţime înnebunită ia cu asalt casa lui Leiba, iar acesta îşi aşteaptă călăul. Când se întâlnesc în sfârşit, incredibilul se întâmplă şi, printr-un act disperat, Leiba se salvează pe el, pe soţia sa şi pe copilul lor nenăscut.

NU TE TEME, IACOB! este povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm şi hotărât, o schimbare extraordinară în contextul antisemitismului obiectiv şi internalizat. Înfruntându-şi direct soarta, Leiba simbolizează Evreul modern.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.