De ce medicina integrativa este viitorul in serviciile de ingrijire medicala?

medicina integrativa

Conform celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății, Romania ocupă locul 99 din 100 de țări în ceea ce privește „eficiența asistenței medicale”, un calcul derivat din speranța de viață și din costul asistenței medicale pe cap de locuitor. Cheltuim anual 5% din PIB pe cap de locuitor pentru serviciile de îngrijire a sănătății – cel mai mic procent din Europa.

Se pare că suntem bolnavi pe atât de multe niveluri – minte, corp și spirit – și asta are un efect devastator asupra sănătății noastre generale, a societății și a economiei noastre. Problemele sunt complexe și sistemice. Cu toate acestea, un domeniu emergent numit medicina integrativa oferă soluții pline de speranță, multidimensionale la criza sănătății și poate chiar să funcționeze pentru a ne salva sistemul în timp.

Medicina integrativă este o tendință în creștere care are potențialul de a deveni noul “etalon” care va defini „medicina” viitorului.

Ce presupune medicina integrativa?

Medicina integrativa este o abordare ce își dorește să utilizeze cele mai bune terapii din înțelepciunea antică și știința modernă pentru a crea un sistem care susține sănătatea și bunăstarea întregii persoane – minte, corp și spirit. Termenul „medicină integrativă” a evoluat din termeni precum “medicină holistică” sau “medicină complementară și alternativă (CAM)”. Diferența dintre medicina complementară și alternativă și medicina integrativa este că, cea din urma nu exclude folosirea tratamentelor convenționale.

Medicina integrativă încorporează terapii bazate pe dovezi, cum ar fi acupunctura sau chiropractica, în tratamentele alopate, astfel încât pacienții să poată beneficia de cei bun din toate abordările. Cu toate acestea, medicina integrativă nu înseamnă doar adăugarea de noi modalități sau dotarea cu un set de instrumente medicale mai mare și mai bun.

Medicina integrativă este o nouă filozofie a îngrijirii care împuternicește pacientul să participe activ la propria îngrijire, prin adoptarea unor practici naturale și sănătoase, care să răspundă fiecărui stil de viață individual. Este vorba despre sprijinirea înțelepciunii înnăscute a corpului pentru a se vindeca. Alimentația corectă, exercițiile fizice, somnul și reducerea stresului sunt intervenții cu costuri reduse, dar, din păcate, nu sunt bine susținute în societatea noastră modernă sau în sistemul nostru de îngrijire a sănătății. Având în vedere toți factorii de influență, devine evident că transformarea asistenței medicale trebuie să aibă loc la cinci niveluri diferite: îngrijire clinică, educație, cercetare, afaceri și comunitate.

De ce apelează pacienții la medicina integrativa?

În ultimele câteva decenii am văzut o schimbare în peisajul medical de la practica individuală, medic primar de la țară, la sisteme mari de îngrijire a sănătății urbanizate, de la îngrijiri low-cost la tehnologie înaltă, specializata, scumpă. Toate aceste lucruri au făcut ca asistență medicală să devină din ce în ce mai impersonală. Unii pacienți se simt pierduți în sistemul nostru actual de sănătate. Ei văd specialiști după specialiști și primesc rețetă după rețetă și analize după analize. Nu-i de mirare că mulți au ajuns să se întreabe dacă medicii chiar sunt dedicați lor sau nu.

În contextul acestor schimbări istorice și sociale, a evoluat un domeniu al medicinei neconvenționale care a fost cunoscut printr-o progresie de nume: medicină holistică, medicină complementară și alternativă și acum medicină integrativă. Se speră că perspectivele oferite de medicina integrativă vor transforma în cele din urmă medicina generală prin îmbunătățirea rezultatelor pacienților, reducerea costurilor, îmbunătățirea siguranței și creșterea satisfacției pacientului.

Medicina integrativă a fost definită ca „practica medicinei care reafirmă importanța relației dintre medic și pacient, se concentrează asupra întregii persoane, este informată prin dovezi și folosește toate abordările terapeutice adecvate, profesioniștii din domeniul sănătății și disciplinele pentru a atinge rezultatele optime de sănătate și vindecare.”[1]

Cele mai evidente diferențe dintre medicina integrativă și cea convențională sunt practicienii săi, care oferă consultații mai lungi și subliniază terapiile minim invazive, cum ar fi abordările minte-corp, nutriția, prevenția și modificările stilului de viață, și se concentrează pe vindecare și bunăstare. În plus față de terapiile convenționale, aceștia pot recomanda terapii alternative, cum ar fi acupunctura, suplimente alimentare și plante medicinale. Relația medic-pacient pune accentul pe luarea deciziilor comune de către pacient și medic.

Concluzii

Sistemul medical are nevoie de schimbări drastice în secolul 21, mai ales în contextul actual al pandemiei. În doar cinci ani ne vom uita în urmă și ne vom întreba cum am putut practica medicina atât de primitiv. Acei practicieni care îmbrățișează paradigmele medicinii integrative vor fi în fruntea asistenței medicale în secolul XXI. Dacă vrei să afli mai multe informații despre medicina integrativă, vizitează site-ul NewMedicine.ro, singura revistă dedicată acestei practici din România.

1. https://www.proquest.com/openview/2c9d028eb221afc4a7f5c9055fd2b56c/1?pq-origsite=gscholar&cbl=736337

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.