Actul artistic este cea mai directă cale de comunicare cu spiritul uman. Asta au înţeles Fundaţia Hope and Homes for Children România (HHC) şi Parohia Ortodoxă Deseşti, reprezentată de preotul Ioan Ardelean, când au inițiat împreună Tabăra de Artă şi Solidaritate, un proiect destinat copiilor instituţionalizaţi şi aflaţi în grija HHC România. Tabăra cuprinde în fiecare an workshop-uri de pictură susţinute de artişti din România şi de peste hotare. Aflat la cea de-a IX-a ediţie, proiectul se va desfăşura între 19 şi 24 august la Hoteni și Desești (Județul Maramureș) şi va găzdui 40 de copii, care vor beneficia de cazare şi masă gratuite.
Peste 40 de artiști plastici din Anglia, Ucraina, Ungaria şi România îi vor familiariza pe copiii participanţi cu tehnici de pictură pe pânză. Este mai mult decât un workshop de pictură, e o activitate de mentorat, pe care artiştii prezenţi și-o asumă cu generozitate, în fiecare an. Mai mult, ediţia 2013 le pregăteşte copiilor o surpriză : un workshop de dans susţinut de coregrafa Silvia Călin.
Artista va fi prezentă la Deseşti pentru a le arăta celor mici cum mişcarea poate fi transpusă în pictură, cele două arte armonizându-se perfect. Silvia Călin este artist coregraf la Teatrul Naţional Bucureşti.
Lucrările rezultate vor fi expuse în data de 25 august în Biserica de Lemn de la Deseşti – monument UNESCO – după slujba Sf. Liturghii. De asemenea, tablourile vor ajunge şi la Bucureşti, unde vor fi reunite într-o expoziţie programată pentru luna noiembrie.
Aproximativ 300 de copii au participat la Tabăra de Artă şi Solidaritate de-a lungul celor opt ediţii care s-au desfăşurat începând din 2004. Evenimentul îi ajută pe copii să îşi dezvolte imaginaţia, simţul estetic, îndemânarea, iar pe unii chiar să îşi descopere o vocaţie artistică, reprezentând primul pas către construirea unei cariere în domeniu. Nu sunt puţini copiii instituţionalizaţi, care graţie taberei şi sprijinului oferit de HHC România, au decis să aprofundeze artele plastice în şcoli şi universităţi de profil.
Tabăra de Artă şi Solidaritate este organizată în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Deseşti, reprezentată de părintele Ioan Ardelean. Sfinţia sa a decis în acelaşi timp să susţină direct activitatea de asistenţă pentru copiii instituţionalizaţi şi s-a dedicat nemijlocit cauzei nobile de a îngriji copii aflaţi în protecţia Statului şi de a se implica în proiecte care să le aducă o rază de bucurie în viaţă. « Proiectul Artă şi Solidaritate, prin intermediul Taberei Internaţionale de Artă şi Solidaritate este o adevărată şcoală de vară ce formează şi vindecă suflete. Angrenaţi într-o relaţie de mentorat, ucenicul (copilul instituţionalizat) şi artistul îşi comunică unul altuia părţi din suflet.
Relaţia interumană intermediată aici prin artă sprijină ideea unei vieţi satisfăcătoare cu mai multe resurse în dezvoltarea autocunoaşterii, acceptării emoţionale, luarea deciziilor, controlul stărilor de criză şi a trăirilor afective. » declară Pr. Ioan Ardelean.
Organizarea Taberei de Artă şi Solidaritate nu ar fi fost posibilă fără implicarea Porsche România, sponsorul principal al evenimentului. Porsche se află alături de HHC România, de Parohia Ortodoxă Deseşti şi de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului pentru a treia oară consecutiv în organizarea acestei tabere de excepţie. “Susţinerea financiară pe care Porsche România o acordă deja de câţiva ani prin HHC România preotului Ardelean şi familiei acestuia este menită să încurajeze atât demersurile zilnice pe care aceştia le fac pentru copiii pe care îi au în grijă, cât şi această tabără, care suntem convinşi că înseamnă pentru participanţi mult mai mult decât putem exprima în cuvinte” subliniază Anca Ghenescu, Corporate PR, Porsche România.
Hope and Homes for Children (HHC) activează în România din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, aproape 5.000 de copii au fost scoşi din instituţii; 12.345 de copii salvaţi de la abandon; 446 de tineri sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 890 de copii primiţi în regim de urgenţă şi peste 5.500 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de HHC România. Fundaţia activează de asemenea în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor unde riscul de abandon al copiilor este ridicat. Obiectivul HHC este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea de tip vechi din România.
Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile pe site-ul Fundaţiei Hopes and Homes for Children România – www.hhc.ro.