Custodia copiilor si pensia de intretinere. Un avocat de divort din Iasi iti raspunde la intrebari!

custodie

Divortul nu este un proces placut, in nicio situatie, dar este mult mai dificil atunci cand la mijloc se afla copiii. Ei pot suferi enorm in urma despartirii dintre parinti, asa ca este important ca divortul sa se desfasoare in conditii amiabile, atat cat este posibil.

Daca problemele de cuplu nu mai au rezolvare si iti doresti sa divortezi, atunci cu siguranta vrei sa afli cat mai multe informatii despre custodia copiilor si stabilirea pensiei de intretinere. De aceea, Duhnea Dana Elena, avocat divort Iasi, a decis sa raspunda la cele mai frecvente intrebari:

Cine poate obtine custodia copiilor?

Custodia poate fi comuna sau exclusiva. Atunci cand parintii aleg sa aiba custodie comuna, ei pot decide impreuna toate aspectele referitoare la copiii minori, dar daca acestia nu se pot pune de acord, instanta de judecata va interveni pentru a stabili custodia exclusiva, cu scopul de a lua cea mai buna decizie pentru copiii implicati.

Este important de mentionat faptul ca nu se face discriminare intre parinti. Atat mama, cat si tatal pot obtine custodia copiilor, aceasta fiind stabilita in functie de interesul minorilor, dorintele lor si concluziile raportului de ancheta psiho-sociala.

Cine poate stabili unde vor locui copiii dupa divort?

Locuinta minorilor poate fi stabilita de comun acord de catre parinti, insa, daca acestia nu se pot intelege, instanta de judecata va lua decizia finala.

custodie

Cum se stabileste pensia alimentara?

Duhnea Dana Elena, avocat divort Iasi, specifica faptul ca ambii parinti trebuie sa contribuie la cheltuielile de crestere, educare si pregatire profesionala a copiilor. Din acest motiv, instanta de judecata va stabili pensia de intretinere pe care o va plati parintele caruia nu ii este incredintat minorul, respectand cotele maxime stabilite prin lege. Cuantumul va fi calculat astfel:

  • O patrime din venituri pentru un copil;

  • O treime din venituri pentru doi copii;

  • O jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Pe langa venituri, cuantumul pensiei alimentare este calculat si in functie de minorii care au rezultat dintr-o alta casatorie sau de minorii aflati in intretinere la momentul respectiv. Avocatul de divort din Iasi mentioneaza faptul ca pensia de intretinere trebuie platita pana cand copiii devin majori sau pana cand implinesc varsta de 26 de ani, atunci cand acestia isi continua studiile.

Atentie! Daca parintele care trebuie sa plateasca pensia de intretinere nu are un loc de munca, suma va fi stabilita in raport cu salariul minim net pe economie, evitand, astfel, sustragerea de la plata.

De ce ar trebui sa apelezi la un avocat de divort din Iasi?

Pentru ca divortul sa se desfasoare in cei mai buni termeni, ai nevoie de un adevarat specialist in Dreptul Familiei. Un avocat divort Iasi cu experienta iti va asigura asistenta si reprezentare juridica in timpul procesului de divort si se va implica 100% in cazul tau. Specialistul va analiza situatia si te va ajuta sa iei cele mai bune decizii in privinta copiilor, astfel incat acest proces sa nu aiba consecinte emotionale majore asupra lor.

Apeleaza la cabinetul de avocat din Iasi, Dana Duhnea Elena, si vei trece mai usor peste acest capitol din viata ta!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.