Cum te asiguri ca centrala ta pe lemne a fost instalata corect

centrala pe lemne

Centralele pe lemne reprezinta un mod foarte avantajos de incalzire, insa pentru a te bucura de toate beneficiile acestei metode de incalzire, trebuie sa te asiguri de cateva lucruri esentiale. Exista multe centrale termice pe lemne in comert iar un prim lucru de care cumparatorul se face responsabil este alegerea unui model performant.

Totusi, chiar si cea mai buna centrala din lume poate fi dezamagitoare atunci cand nu este instalata corect. Nu putine sunt cazurile in care apar clienti dezamagiti de centrala achizitionata. Acestia spun ca nu este incalzita prea bine intreaga casa ori ca au aparut defectiuni la scurt timp de la instalare, iar aceste consecinte apar de cele mai multe ori in urma unei instalari necorespunzatoare.

Instalarea centralei trebuie facuta doar de specialisti

Una dintre cele mai frecvente greseli ale celor care isi cumpara o centrala pe lemne este faptul ca se incapataneaza sa-si instaleze singuri centrala. Acestia ignora insa riscurile care vin la pachet cu decizia luata.

Pentru o functionare corecta si in siguranta trebuie ca lucrarea de instalare sa fie realizata de un tehnician experimentat in domeniu. In ciuda faptului ca acesta are un bagaj de experienta foarte bogat, nu trebuie sa permiti tehnicianului sa ignore documentatia oferita de catre producator. Fiecare centrala e diferita de alta, iar producatorii de centrale au diferite tehnologii si sisteme inovative. Drept urmare, indicatiile din manualul tehnic ar trebui sa fie respectate cu strictete de catre instalator.

De asemenea, manualul tehnic prezinta diagrame foarte detaliate ce pot fi consultate pentru o instalare corecta si sigura.

Prima pornire trebuie realizata tot de catre un tehnician

Tehnicianul nu ar trebui sa plece imediat dupa instalarea centralei. In caz contrar, tu nu vei sti daca instalarea a fost realizata corect iar la debutul sezonului de incalzire s-ar putea sa ai surprize neplacute.

centrala pe lemne

Pe langa faptul ca lucrarea ar trebui sa fie garantata de catre un tehnician specialist, tot el ar trebui sa efectueze si prima pornire a centralei. Doar astfel te poti asigura ca centrala a fost instalata corect si nu vei avea parte de evenimente neplacute in sezonul rece.

Totodata, in cazul in care observi ca noua ta centrala functioneaza la parametri gresiti, atunci poti cere tehnicianului sa rezolve problemele aparute.

Specialistii de incredere ofera de cele mai multe ori o garantie pentru lucrarile efectuate, drept urmare ar trebui sa soliciti si tu acest lucru de la tehnicianul la care ai apelat.

Cateva semne care ascund o instalare gresita a centralei

Dupa prima punere in functiune a centralei pot aparea diferite semne care ne anunta ca instalarea nu a fost facuta corect 100%. Iata care sunt cele mai frecvente semne pe care ni le transmite centrala in acest caz:

  • Atat capacitatea cat si tirajul care scade sunt primele semne ale unei instalari gresite. Acestea sunt cauzate de o etansare proasta a racordului de evacuare a gazelor.
  • Zgomote ritmice in centrala insotite de fum. De obicei acestea sunt cauzate de un tiraj prea mic al gazelor catre cos. Se recomanda utilizarea unui stabilizator de tiraj pentru remedierea acestei probleme.
  • Apare condens pe canalul de conducere a gazelor catre cos. De obicei aceasta problema apare dupa ce debitul de apa creste foarte mult. Acesta este usor de reglat.

Iar probleme mai pot aparea multe, importante este insa sa fie sesizate si de catre un tehnician, de preferinta de catre cel care s-a ocupat si de instalare, pentru a fi remediate in cel mai scurt timp posibil dar si fara alte costuri suplimentare.

O centrala instalata corect este o centrala care va functiona foarte mult timp fara probleme, atata timp cat se utilizeaza combustibil de calitate buna iar lucrarile de intretinere sunt efectuate regulat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.