Crăciunul la TVR1

Ca în fiecare an, de Crăciun, TVR 1 rezervă pentru telespectatorii săi câteva dintre cele mai importante evenimente culturale, ediţii speciale ale emisiunilor apreciate ale principalului post al Televiziunii Române, întâlniri cu vedetele preferate şi filme valoroase.

În preajma sărbătorii Naşterii Domnului, Cătălin Ştefănescu ne aminteşte că „Egal e normal”, în cadrul celei de-a patra ediţii a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi. Tot el propune pentru aceste zile o ediţie Garantat 100% ai cărei invitaţi sunt Alexandru Tomescu şi Pavel Šporcl, violonişti de top din România, respectiv Cehia. De altfel, pe Alexandru Tomescu îl putem vedea şi, mai ales, asculta, în Concertul Stradivarius, susţinut la Catedrala Sf. Iosif din Capitală, concert care a încheiat Turneul Naţional Stradivarius Bach to Basics. Melomanii se vor bucura să urmărească şi Concertul Filarmonicii din Viena la Beijing, cel de-al treilea din pachetul pregătit de European Broadcast Union pentru sărbători (pachet din care mai fac parte Concertul de Anul nou de la Viena şi Concertul de la Palatul Schoenbrunn).

Şi divertismentul este la înălţime în perioada Crăciunului. Ramona Bădescu prezintă două ediţii speciale ale Duminicii în familie, una dintre acestea fiind destinată găsirii celui mai bun Moş Crăciun, iar cea de-a doua aducând în casele românilor petrecerea, umorul, muzica de toate genurile şi dansul. La Distractis – Distilat de comedie aflăm mai multe despre pârlitul porcului şi, mai ales, despre obiceiul primitului de Crăciun, căci toată lumea se bucură atunci când primeşte ceva, nu când dăruieşte. Iuliana Tudor a pregătit o ediţie specială O dată-n viaţă, pe care o putem vedea chiar în seara de Crăciun.

Printre filmele programate de TVR 1 în perioada sărbătorii Crăciunului amintim: O noapte minunată, cu: Julie Andrews şi James Garner va putea fi urmărit luni, de la 22.10. În seara de Crăciun, nu rataţi comedia Strada 29, cu: Anthony LaPaglia, Danny Aiello, Lainie Kazan, despre povestea Micii Italii din New-York. Miercuri, pe 25 decembrie, aveţi întâlnire cu John Cena, Patricia Clarkson, Danny Glover în drama Legendary – eroul din fiecare. Iar de la 0.10, Jacqueline Bisset, Constance Brenneman, Tom Skerritt Dansează pe muzica inimii în filmul cu acelaşi titlu. Pe 26 decembrie, de la 12.10, Naomi Watts, Debbie Reynolds, Neil Patrick Harris vă readuc în atenţie Dorinţa de Crăciun (în regia lui Ian Berry). Iar de la 21.10, Jean-Marc Barr, Miranda Richardson, Anna Friel dau Totul pentru dragoste, o coproducţie Marea Britanie-Franţa-Germania-Irlanda, 1998.

Duminică, 22 decembrie, ora 24.00

Duminica în familie – Casting pentru Moş Crăciun

Ediţia Duminica în familie din 22 decembrie este una cu totul specială, pentru că, în faţa întregii ţări, va fi ales cel mai important personaj al momentului – însuşi Moş Crăciun! De la ora 16.00, Ramona Bădescu îşi aşteaptă telespectatorii la o nouă ediţie plină de surprize a emisiunii pe care o prezintă la TVR 1 şi online, pe TVR+. Cinci candidaţi unul şi unul se prezintă la castingul pentru rolul de Moş Crăciun, fiecare convins că el este cel mai potrivit pentru a împărţi cadouri copiilor: interpretul de muzică populară Florin Vasilică, Ovidiu Niculescu – solistul trupei White Mahala, congolezul adoptat de România Victor Yila, actorul „cu o mie de feţe” Vasile Calofir şi celebrul coregraf Cornel Păsat. Probele la care Ramona Bădescu şi echipa sa îi supun pe cei cinci aspiranţi la rolul de Moş Crăciun sunt jurizate de trei personaje absolut incoruptibile: Gianina Corondan, Cristina Cioran şi Nico.

„Talentul Moşului”, „Asul din mânecă”, „Testul copiilor”, „Cadoul potrivit” sau „Cel mai rapid Moş” sunt probele prin care trece fiecare candidat, dar, în final, cele trei jurate nu sunt convinse că au găsit adevăratul Moş. Ramona Bădescu vine cu soluţia salvatoare – Moşul European. Cine este misteriosul „Moş Albastru” şi dacă el este, într-adevăr, cel mai potrivit pentru acest rol aflăm pe 22 decembrie, la Duminica în familie. Din emisiune nu vor lipsi, ca de obicei, concursurile pentru public, calendarul evenimentelor săptămânii viitoare, precum şi momentele de umor ale lui Claudiu Bleonţ, care le prezintă telespectatorilor buletinul de ştiri „Chix News”, un horoscop special şi poşta redacţiei.

 

Duminică, 22 decembrie, ora 24.00

Garantat 100% – cu Alexandru Tomescu si Pavel Šporcl

Atât Alexandru Tomescu cât şi Pavel Šporcl sunt fiecare violonişti de top din România, respectiv Cehia, astfel că o serie de recitaluri care să îi aducă pe aceeaşi scenă nu putea fi decât un mare motiv de bucurie pentru spectactatorii români. Cei doi artişti sunt invitaţii lui Cătălin Ştefănescu la ediţia din 22 decembrie a emisiunii Garantat 100% pentru a povesti despre experienţa concertelor susţinute de ei în România, despre cum s-au cunoscut şi ce fel de spectacol au pregătit celor care au venit să-i asculte. TVR 1, TVR HD şi pe tvrplus.ro difuzează Garantat 100% de la ora 24.00.

Cinci oraşe, cinci concerte, cinci succese impresionante. Acesta este bilanţul turneului desfăşurat de violoniştii Alexandru Tomescu şi Pavel Šporcl între 30 octombrie şi 5 noiembrie. Seria de concerte a fost dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale a Cehiei, oferind ocazia publicului din Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Bistriţa şi Timişoara să audieze un program ofertant, care a inclus prima audiţie absolută a piesei Gemini Studies de Dan Dediu, compusă special pentru acest eveniment.

Toate concertele au fost primite cu mult entuziasm de public şi presă, atât datorită virtuozităţii remarcabile a celor doi, cât şi modului nonconformist de a se prezenta. Pentru momentele de bis, Pavel Šporcl a schimbat bandana care i-a consacrat imaginea de artist neconvenţional cu clopul maramureşean sau cu o pălărie tradiţională a minorităţii cehe din ţara noastră, fiind urmat în această idee şi de Alexandru Tomescu. Recitalurile s-au bucurat de o atmosferă relaxată, în care muzica de valoare a fost savurată în interpretarea colorată, la propriu, a celor doi violonişti. Colorată pentru că Pavel Šporcl a cântat pe o vioară albastră, cea pe care a folosit-o în ultimii opt ani de carieră şi al cărei sunet se află pe cele peste 200.000 de CD-uri vândute în toată lumea. Alexandru Tomescu a inaugurat o exotică vioară verde, special creată de lutierul Silvian Rusu pentru Turneul pe care cei doi artişti l-au realizat de Ziua Naţională a Cehiei.

Luni, 23 decembrie, ora 23.45, joi, 26 decembrie, ora 23.45 şi luni, 30 decembrie, ora 24.00

Concert Stradivarius – susţinut de violonistul Alexandru Tomescu

Turneul Naţional Stradivarius Bach to Basics, susţinut de violonistul Alexandru Tomescu în 2013 s-a încheiat în 29 mai, ultimul recital dintre cele 12 având loc la Catedrala Sf. Iosif din Capitală. Acest concert va putea fi urmărit de telespectatorii TVR 1, TVR HD şi tvrplus.ro în zilele de 23, 26 şi 30 decembrie, la miezul nopţii. Numeroşi spectatori au asistat la concerte, turneul Stradivarius adunând aprecieri binemeritate pentru violonistul Alexandru Tomescu, dar şi donaţii semnificative făcute pentru Fundaţia Hope and Homes for Children România.

Peste 1.500 de persoane au asistat la concertul de final susţinut de Alexandru Tomescu la Bucureşti şi au donat 8.912 lei pentru Hope and Homes for Children România. Este o sumă-record care s-a adăugat donaţiilor din celelalte 11 oraşe, ajungând la un total de 57.749 de lei. Banii s-au îndreptat către două dintre cele mai recente proiecte ale Hope and Homes for Children România: construirea unor case de tip familial în Sectorul 6 al Bucureştiului.

Turneul Naţional Stradivarius Bach to Basics a început în 10 mai la Braşov şi şi-a continuat drumul apoi prin Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea, Timişoara, Dumbrăveni, Iaşi, Bacău, Constanţa, Piteşti şi Bucureşti. Alexandru Tomescu a propus anul acesta un repertoriu contrastant faţă de cele din anii anteriori. Dacă în 2011 şi 2012, muzica semnată Paganini sau Ysaÿe a fost asociată cu scurt-metraje, şi respectiv teatru non-verbal, în 2013 muzica aleasă a fost a lui Johann Sebastian Bach. Prin turneul naţional Bach to Basics, Alexandru Tomescu a adăugat repertoriului său o nouă integrală importantă destinată viorii: Sonatele şi Partitele compuse de Johann Sebastian Bach, un set de şase lucrări ce reunesc simplitatea unor linii melodice pure cu o deosebită complexitate de ordin tehnic. Muzica a fost completată de lumină, un spectacol de lighting design ducând mai departe expresivitatea muzicii, prin crearea unei atmosfere diferite pentru fiecare lucrare în parte.

 

Luni, 23 decembrie, ora 10.50

Concert Filarmonica din Viena la Beijing 

Cel de-al treilea concert din pachetul pregătit de European Broadcast Union pentru sărbători (pachet din care mai fac parte Concertul de Anul nou de la Viena şi Concertul de la Palatul Schoenbrunn) plasează Filarmonica Vieneză pe scena National Center of Performing Arts de la Beijing. Renumitul dirijor german Christian Thielemann conduce orchestra vieneză într-un program exclusiv Beethoven: Simfonia a 4-a şi Simfonia a 5-a, a Destinului. Concertul Filarmonicii din Viena susţinut la Berlin va putea fi urmărit la TVR 1, TVR HD şi tvrplus.ro.

Christian Thielemann, care în 2012 a fost numit dirijor principal al Staatskapelle din Dresda, una dintre cele mai vechi orchestre din lume, este recunoscut pentru interpretarea Simfoniilor de Beethoven la Viena, în Sala de Aur a Musikverein, în noiembrie 2008 şi aprilie 2010. În urma acestor concerte, a fost lansat un DVD, care s-a bucurat de un succes enorm.

Dupa 3 ani, dirijorul german conduce aceeaşi orchestră cu un repertoriu Beethoven, într-o sală cu o arhitectură impresionantă, cel puţin la exterior: construcţia pare un ou gigantic, ce pluteşte.

 

Luni, 23 decembrie, ora 21.00

Distractis – Distilat de comedie

Ediţie specială de Crăciun a pregătit şi grupul Disctractis pentru telespectatorii TVR 1. În Ajunul Crăciunului, cei trei analişti distilaţi, Hașulete, Haşeganu, Haşmaţuchi vor identifica cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun: pârlitul porcului, după „asomarea” lui; împodobitul bradului, ca să nu te prindă pădurarul că l-ai tăiat din pădure; dar, mai ales, primitul de Crăciun… Nu dăruitul, ci primitul, că nimeni nu se bucură când dă, ci se bucură când primeşte ceva.

În sceneta Moş Crăciun undercover, inspectorii fiscali de la ANAF sunt în căutare de cadouri pentru stat, aşa că trec la controlul tuturor firmelor mici şi mijlocii, „care încă mai mişcă”. Ce poate fi mai plăcut ca, în Ajunul Crăciunului, să-ţi bată la uşă Moş Crăciun? Şi nu unul oarecare, ci unul adevărat, gata să îndeplinească toate cererile angajaţilor. Ce surpriză îi va face Moşul unui mic patron român care are acasă o brutărie / covrigărie / găinărie, vom vedea în sceneta Moş Crăciun Undercover.

Cu muzica bună sunt responsabili de această dată membrii trupei Grimus, iar Florin Constantin şi Doru Ivanov fac stand-up comedy la Hai Stand-Up, Stand-Up. Nu uitaţi să-i urmăriţi luni seară la TVR 1 şi tvrplus.ro.

 

Miercuri, 25 decembrie, ora 21.00

O dată-n viaţă – ediţie de Crăciun

Chiar dacă de obicei Iuliana Tudor îşi aşteaptă telespectatorii joia seara, de Crăciun vedeta TVR face o excepţie şi intră în casele românilor, alături de invitaţii săi, chiar în seara de 25 decembrie, miercuri, pentru o ediţie specială O dată-n viaţă.

Floarea şi Gheorghe, cuplul de actori care ne fac să zâmbim în fiecare ediţie a emisiunii, se aşază, de data aceasta, la unul dintre pupitrele concurenţilor O dată-n viaţă, formând o echipă – speră ei – imbatabilă în ediţia de Crăciun a emisiunii de la TVR 1, cu atât mai mult cu cât alături de ei stă nimeni alta decât Sofia Vicoveanca. Numai că, la pupitrul alăturat se află o altă echipă foarte îndrăgită de publicul românesc: Angela Similea şi Ovidiu Komornyik, doi „ardeleni” veritabili, care l-au cooptat pe Ionuţ Fulea. Cea de-a treia echipă de concurenţi la ediţia specială O dată-n viaţă este cea formată din… „surorile Anghel” – Monica şi Luminiţa – alături de bănăţeanca Andreea Voica. Ca de obicei, O dată-n viaţă se vede la TVR 1 şi TVR+.

 

Joi, 26 decembrie, ora 21.00

Duminica în familie – Petrecere de Crăciun în ediţia specială

Folclor, colinde, muzică lăutărească şi dance se regăsesc în emisiunea Ramonei Bădescu de joi, 26 decembrie, ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

De Crăciun, telespectatorii TVR 1 petrec alături de Ramona Bădescu şi invitaţii săi la Duminica în familie, în jurul bradului, aşa cum le şade bine românilor. De la ora 14.30, gazda emisiunii dă startul ediţiei speciale de Crăciun, ediţie care, ca de obicei, se vede şi online, pe TVR+. Colindătorii vin la Duminica în familie  cu urări pentru cei prezenţi şi pentru cei care urmăresc programul TVR 1. Ansamblul Sărăţelul deschide emisiunea de joi, iar Daniela Condurache povesteşte cum se petrece Crăciunul în Bucovina. Zuralia Orchestra, Mahala Rai Banda, Gelu Voicu şi Ansamblul „Burnasul” din Teleorman vin cu zurgălăi şi cu multă voie bună.

În partea a doua a emisunii suntem invitaţi la dans, alături de Carmen Trandafir, Sylvie şi dominicanul Hevito. Anna Lesko încinge atmosfera cu a sa „Anicyka maya”, iar Alina şi Romeo, alias Alessis intră în platou cântând. Alături de ei, în jurul bradului de la TVR se aşază încă o familie de muzicieni – Cornelia Catanga, Aurel Pădureanu şi fiul lor, Alexandru. Maria Dragomiroiu se află şi ea pe lista invitaţilor Ramonei Bădescu la ediţia specială de Crăciun a Duminicii în familie. „Pluguşorul” nu putea lipsi din program, după cum nu poate lipsi, de la o petrecere cu lăutari, nici Nelu Ploieşteanu. Trupa Autentic îşi aduce cântecul în platoul emisiunii, iar Mioara şi Gina Lincan aleg, de asemenea, să petreacă în familie, alături de taraful Cleante.

Din emisiune nu vor lipsi concursurile pentru public, calendarul evenimentelor săptămânii viitoare, precum şi momentele de umor ale lui Claudiu Bleonţ, care le prezintă telespectatorilor buletinul de ştiri „Chix News”, un horoscop special şi poşta redacţiei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.