Conu Leonida faţă cu reacţiunea – luni, la TVR 2

• „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale (regia Dominic Dembinski), luni, la TVR 2

Conu Leonida faţă cu reacţiunea - luni, la TVR 2Casa de Producţie TVR a programat luni, 18 august, de la ora 21.10, la TVR 2, un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, în regia artistică a lui Dominic Dembinski. Astfel, Teatrul Naţional de Televiziune prezintă luni, la TVR 2, spectacolul „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale (premiera tv: 1992).

„Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-ştiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee. A intrat la o idee? Fandacsia e gata. Ei! şi după aia din fandacsie cade în ipohondrie… Pe urmă, fireşte, şi nimica mişcă.” (spune Leonida în „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I. L. Caragiale)

De ce este atât de convins Leonida că republica este cea mai bună soluţie? Să fie din cauza lipsei birurilor, a garanţiei drepturilor, a lefurilor bune sau a… „legii de murături”? Ce înţelege şi ce nu înţelege Efimiţa din convingerile lui Leonida? De ce se teme Leonida? Este sau nu este „revuluţie” şi, dacă da, „cine să stea să facă revuluţie”?

Conu Leonida faţă cu reacţiunea1 - luni, la TVR 2Dialogul între Leonida (interpretat de Virgil Andriescu) şi Efimiţa (rol jucat de Vasile Cojocaru) se construieşte savuros în jurul ideii de republică, dar este şi impregnat de frica lui Leonida, că doar „reacţionarii” ştiu că e republican, „că e pentru naţiune”. În spectacol apare şi regretata actriţă Ruxandra Sireteanu, în rolul Saftei.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la premiera spectacolului „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale la Teatrul Dramatic din Constanța. Această montare nu a fost ferită de presiunile vremii – în același an, 1984, spectacolul în regia lui Dominic Dembinski a fost premiat la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, însă, a fost ulterior interzis.

CONU  LONIDA  FAȚĂ CU REACȚIUNEA  de  Ion Luca Caragiale Interpretează: Virgil Andriescu, Vasile Cojocaru, Ruxandra  Sireteanu
Redactor: Doina Teodoru
Scenografia: Constantin  Ciubotariu, Anton  Stelian
Regia artistică și adaptarea TV:  Dominic Dembinski

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.