“Concertul” lui Radu Mihaileanu, in premiera, la Pro Cinema

In Ajunul Pastelui, Cristian Tudor Popescu ii invita pe telespectatorii emisiunii “CineTePrinde” la un regal cinematografic – comedia “Concertul” regizata de Radu Mihaileanu si difuzata de Pro Cinema pe 14 aprilie, de la ora 22.00.

Nominalizat la premiul Globul de Aur, categoria cel mai bun film strain, “Concertul” este castigatorul premiului Cesar pentru cea mai buna muzica insa a fost nominalizat si la categoriile “cel mai bun regizor”, “cel mai bun film”, cel mai bun scenariu original”, dar si cel mai bun montaj”.
Comedia semnata de Radu Mihaileanu a avut premiera în Franța si a cucerit inca de la lansare atat publicul, cat si presa de specialitate. „Concertul” a fost cea mai vizionată premieră de pe marile ecrane din Franța, in 2009, anul in care a fost lansata.

Ca intotdeauna, filmele lui Radu Mihaileanu se bazeaza pe intalnirea exploziva dintre culturi”, scria Le Figaro despre „Concertul”, comedia produsa in special in Romania, dar si in cateva locatii din Paris si Moscova.
Actori francezi, români (printre care Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru sau Mihai Calin), precum și actori ruși isi dau mana in aceasta simfonie cinematografica multiculturala care incearca sa surprinda prin umor latura tragica a unor realitati binecunoscute in zona de est a Europei.
Umorul pe care il prefer este cel care reprezinta un raspuns suferintei si dificultatii”, spunea Radu Mihaileanu. “Umorul este o arma vesela, ludica si inteligenta, o gimnastica a spiritului impotriva barbaritatii si a mortii, o bucata a tragediei care este sora sa geamana”, continua regizorul.

Cu treizeci de ani in urma, Andrei Filipov, dirijorul renumitei orchestra Balsoi, a fost concediat pentru ca angajase muzicieni evrei. Ajuns om de serviciu in acelasi loc in care cunoscuse faima, Andrei citeste un fax prin care afla ca teatrul Chatelet din Paris invita orchestra Balsoi la un concert. Un plan nebunesc se infiripa atunci in mintea acestuia: daca si-ar aduna fostii prieteni si colegi de la Balsoi – ajunsi acum experti in tot soiul de munci necalificate – sa mearga la Paris pentru concertul vietii lor?
O comedie cu un umor foarte slav, dupa cum scria Le Figaro, “Concertul”, propunerea lui Cristian Tudor Popescu pentru noaptea de Inviere, reprezinta, in opinia regizorului Radu Mihaileanu “o intalnire intre barbarii din Est si castelele de pe Valea Loarei”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.