Coldplay va face albume de vinil din sticle de plastic

Coldplay va face albume de vinil din sticle de plastic

Formaţia Coldplay îşi propune să realizeze cel mai ecologic album de până acum, prin cel de-al zecelea disc anunţat recent, „Moon Music”, potrivit BBC.

Fiecare exemplar de vinil al albumului va fi presat pe discuri realizate din nouă sticle de plastic, recuperate din deşeuri de consum.

O ediţie specială „notebook” va fi, de asemenea, compusă din 70% plastic de râu, preluat din Rio Las Vacas, din Guatemala.

Trupa spune că acest lucru va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 85% şi va preveni fabricarea a peste 25 de tone de plastic virgin.

Grupul a fost pionier în a face muzica rock mai sustenabilă.

În 2021, ei au anunţat un plan de reducere a amprentei de carbon a turneului lor mondial „Music Of The Spheres”, prin utilizarea de lumini alimentate cu energie solară şi de combustibil sustenabil pentru aviaţie, printre alte măsuri.

Acest lucru a dus la o reducere cu 59% a emisiilor de dioxid de carbon, în comparaţie cu turneul lor anterior, conform News.ro.

În ultimul deceniu, discurile de vinil au cunoscut o revenire masivă, vânzările atingând anul trecut în Marea Britanie un maxim al ultimilor 20 de ani de 5,9 milioane de unităţi. Însă materialul folosit pentru a crea vinilul – PVC – este un produs secundar al industriei petroliere şi poate dura până la 1.000 de ani pentru a se descompune într-un depozit de deşeuri. Cercetătorii de la Universitatea Keele estimează că discurile de vinil conţin, de obicei, aproximativ 135 g de material PVC, cu o amprentă de carbon de 0,5 kg de dioxid de carbon.

Artişti precum Billie Eilish, Idles, Brent Faiyaz şi Holly Humberstone au făcut recent eforturi pentru a reduce această amprentă prin utilizarea de vinil reciclat sau eco-vinil.

Iar în 2019, cântăreţul şi compozitorul Nick Mulvey, nominalizat la Mercury Prize, a realizat o premieră mondială prin lansarea single-ului său „In The Anthropocene” pe ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „vinil oceanic” – realizat din plastic găsit pe plajele din sudul Regatului Unit.

Coldplay va lansa, de asemenea, ediţii pe CD ale albumului „Moon Music” pe un nou format numit EcoCD – creat din plastic reciclat în proporţie de 90%, cu o reducere de 78% a emisiilor în comparaţie cu producţia tradiţională de CD-uri.

„Moon Music” este cel de-al zecelea album al trupei, care se adaugă la o discografie care se întinde până în 2000, când a apărut „Parachutes”, care a inclus single-ul de debut, „Yellow”.

Pe noul disc, trupa se reuneşte cu Max Martin, maestrul pop suedez, care a produs şi „Music Of The Spheres” din 2021.

Primul single, „feelslikeimfallinginlove”, va fi lansat în 21 iunie – cu o săptămână înainte de a fi cap de afiş la Glastonbury pentru a cincea oară, un record. Un videoclip pentru cântec a fost filmat recent la teatrul antic roman, Odeonul lui Herodes Atticus, situat pe versantul sudic al Acropolei din Atena, Grecia.

Fanii au fost invitaţi să asiste săptămâna trecută la locul istoric, când Coldplay a interpretat piesa. Înregistrarea video din timpul serii arată treptele de piatră şi marmură iluminate cu brăţările cu LED-uri vibrante pe care grupul le distribuie la concertele sale.

„Moon Music” va conţine şi o piesă intitulată „One World”, pentru care mii de fani au fost invitaţi să contribuie cu backing vocals prin intermediul site-ului Coldplay.

Albumul urmează să fie lansat la 4 octombrie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.