Claude Lelouch – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2012

Cariera impresionantă a renumitului regizor francez Claude Lelouch (74 de ani) va fi celebrată la TIFF 2012, ajuns la a 11-a editie. Cineastul va primi Premiul pentru întreaga carieră/ Lifetime Achievement Award în cadrul proiecției speciale a filmului său, Un bărbat și o femeie, organizată în onoarea sa, pe 6 iunie.

Trei dintre cele mai apreciate filme ale sale vor fi proiectate în secțiunea 3X3, spectatorii fiind invitați să-i (re)vadă, în cadrul proiecției speciale, pe Anouk Aimée şi Jean-Louis Trintignant în celebrul Un bărbat și o femeie/ Un homme et un femme, premiat cu Palme d’Or şi cu două Oscaruri, în 1966. Hitul său internațional l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene. Lelouch practică un tip de cinema deopotrivă popular şi de autor, Un bărbat și o femeie aducând în săli, la vremea sa, nu mai puțin de 4 milioane de spectatori.

Un succes imens de casă și de critică a fost și musicalul epic Unii și alții/ Les uns et les autres, premiat la Cannes în 1981. În film joacă și Geraldine Chaplin, celălalt mare invitat la ediției din acest an a TIFF. Al treilea titlu din 3X3 le revede pe toate celelalte – documentarul De la un film la altul/ D’un film a l’autre, lansat anul trecut, trece prin toate cele 43 de filme ale sale și prin cei 51 de ani de când Lelouch a înființat casa de producție Les Films 13.

 Lelouch a colaborat de-a lungul timpului cu nume ca Yves Montand, Lino Ventura, regretata Annie Girardot (omagiată la TIFF 2005), Jean-Paul Belmondo, Fanny Ardant, Jeremy Irons, Claudia Cardinale, Anne Parillaud. A mai regizat, printre altele, Mizerabilii/ Les miserables, Bărbaţi, femei, mod de folosire/ Hommes, femmes, mode d’emploi sau Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d’un enfant gâté. În 2009, a filmat la București Iubiri din trecut/ Ces amours-là, o comedie muzicală cu Audrey Dana și Anouk Aimée în distribuție, un proiect amplu și un demers nostalgic care a parcurs cei peste 40 de ani de cinema ai lui Claude Lelouch. Un clip dedicat regizorului puteți viziona aici: http://www.youtube.com/watch?v=RLL5CXYn9P0&feature=plcp

 

Secțiunea 3X3 va trece din Franța în Danemarca, apoi în Japonia – alături de  Lelouch, vor fi celebrați regizorii Ole Christian Madsen și Hitoshi Matsumoto. Cineastul danez va fi reprezentat în selecție de Rațiunea Kirei: O poveste de dragoste/ Kira’s Reason, mult-apreciata dramă în stil Dogma, Praga o istorie de dragoste veche, cu Mads Mikkelsen pe afiș, și recentul Superclasico.

 Din opera popularului actor japonez Hitoshi Matsumoto vor rula la TIFF cele trei filme pe care le-a semnat ca regizor: Marele japonez Big Man Japan/ Dai-Nihonjin, selecționat în Quinzaine des Realisateurs la Cannes 2007, Samurai fără sabie/ Scabbard Samurai/ Saya-Zamurai, povestea unui bătrân samurai care a refuzat la un moment dat să mai lupte, proiectată la Locarno anul trecut, și Simbolul/ Shinboru, o comedie absurdă despre un bărbat care se trezeşte într-o cameră albă, fără uşi şi ferestre, și se chinuie din răsputeri să evadeze din ea.

Mari Törőcsik, starul cinematografiei maghiare,omagiată la TIFF 2012

Una dintre cele mai iubite actrițe din Ungaria, Mari Törőcsik, va fi celebrată la TIFF 2012. Artista va primi Premiul pentru întreaga carieră / Lifetime Achievement Award în cadrul Galei de închidere a festivalului, pe 9 iunie, la Teatrul Național din Cluj.

În onoarea ei, la TIFF va fi proiectat memorabilul Szerelem/ Love (r. Károly Makk), filmul care i-a adus o mențiune specială pentru interpretare la Cannes, în 1971. Este povestea subtilă și emoționantă a unei mame bătrâne care își așteaptă fiul acasă, din America, neștiind că a fost închis de autoritățile staliniste. În fiecare seară, nora ei (Törőcsik) îi citește scrisori imaginare de la el.

Versatilitatea ei ca actriță și portretele subtile pe care le-a construit din anii 50 încoace i-au adus lui Mari Törőcsik (76 de ani) numeroase premii de-a lungul timpului și recunoașterea publicului. A jucat în peste 120 de filme, debutând încă din facultate cu un rol care a plasat-o rapid printre cele mai interesante figuri noi din cinematografia maghiară: Körhinta/ Merry-Go-Round (r. Zoltán Fábri, 1955). În paralel, Mari Törőcsik a jucat pe scena Teatrului Național Maghiar, devenind în scurt timp una dintre cele mai populare actrițe din Ungaria.

Marii regizori maghiari i-au rezervat roluri pe care Mari Törőcsik le-a transformat în performanțe remarcabile în: Holdudvar/ Binding Ties (r. Márta Mészáros, 1968), Elektra/ Elektreia (r. Miklós Jancsó, 1974), Macskajáték/ Cat’s Play (r. Károly Makk, 1972), Szamárköhögés/ Whooping Cough (r. Péter Gárdos, 1986) sau Szerencsés Dániel/ Daniel Takes a Train (r. Pál Sándor, 1983). În 1990, Costa-Gavras a distribuit-o în Music Box.

Memorabile sunt și personajele întruchipate în filmele partenerului ei de viață, regizorul Gyula Maár – pentru unul dintre ele, Déryné hol van?/ Mrs. Déry, Where Are You? a fost recompensată cu Premiul pentru interpretare feminină la Cannes 1976. Experiențele ei canneze au fost detaliate în documentarul Töröcsik Mari Cannes-ban (1997), semnat de Gyula Maár.

Ca în fiecare an, filmul maghiar va avea propria zi de sărbătoare la TIFF. La Ziua maghiară, spectatorii din Cluj vor avea ocazia să vadă filmul Numai vântul/ Just the Wind/ Csak a szél, de Benedek Fliegauf, drama unei familii de romi care trăiește cu teama că va fi ucisă, ca celelalte cinci din vecinătate. Pelicula a fost distinsă cu Marele premiu al juriului și Premiul Amnesty International la Festivalul de la Berlin 2012. Retrace/ Visszatérés, în regia lui Judith Elek, e o poveste care are loc în România lui Ceaușescu. Protagonista este o femeie care a supraviețuit Holocaustului și care se întoarce în locurile natale din Transilvania, zeci de ani mai târziu, descoperind o altă lume.

Al treilea titlu din selecția Zilei Maghiare la TIFF este Magyarorszag 2011/ Ungaria 2011, o colecție de scurtmetraje produsă de renumitul cineast Béla Tarr, în care au fost cooptați 11 dintre cei mai apreciați regizori din Ungaria. Filmul a fost proiectat anul acesta la Berlinală.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 – 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca. 241 de filme din 46 țări vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival și peste 800 de invitați sunt așteptați în acest an la Cluj. O a șasea ediție va avea loc la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.