Ce modificari legislative au avut loc in 2019 privind fisa medicala pentru permis auto

Recent au intrat in vigoare ultimele norme legislative privind obtinerea unui permis auto. Astfel, cei care doresc sa isi reinnoiasca permisul vor trebui sa faca acest lucru inainte de data expirarii.

Pentru obtinerea unui nou permis, iti va trebui, alaturi de o serie de documente in original si copie, o fisa medicala permis auto, eliberata de catre o unitate medicala autorizata. Din pacate, nici in acest an nu vom putea trimite documentele prin posta sau prin e-mail, fiind obligati sa ne deplasam cu ele la DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor). Alaturi de fisa medicala pentru permis auto, iata ce alte documente trebuie sa ai asupra ta:

• Actul de identitate (atat original, cat si copie);

• Dovada platii contravalorii permisului;

• Permisul a carui preschimbare o soliciti, in original si copie (daca solicitarea preschimbarii o faci dupa expirarea valabilitatii permisului);

• Fisa medicala permis auto (eliberata de o unitate autorizata) din care sa rezulte ca esti apt pentru a conduce.

In cazul in care permisul nu este inca expirat, insa dintr-un motiv sau altul se solicita o copie a acestuia (un duplicat), va trebui sa avem asupra noastra urmatoarele documente:

• cerere tip;

• permis conducere (dovada) + copie;

• fisa conducatorului (dactilografiata);

• act schimbare nume + copie (in cazul schimbarii numelui titularului).

Ce este o fisa medicala pentru permisul auto si cum se obtine rapid?

Fisa medicala permis auto poate fi eliberata doar de catre o clinica autorizata, fiind intrebuintata pentru a obtine un permis auto cu o noua valabilitate. Acest document este obligatoriu la fiecare schimbare de permis, indiferent de varsta ta sau de perioada pentru care ai detinut un permis auto.

Acest document este necesar doar pentru permise cu o noua valabilitate, adica doar pentru schimbarea unui permis expirat sau obtinerea unui permis nou.

Iata cazurile in care NU este necesara fisa medicala:

• cand permisul a fost pierdut;

• daca permisul a fost furat;

• cand permisul s-a deteriorat;

• daca titularul permisului si-a schimbat numele.

Astfel, pentru obtinerea acestei fise se va face o serie de investigatii medicale amanuntite, cu scopul de a determina daca solicitantul este apt sau nu sa conduca autovehicule. Totusi, multe persoane nu stiu ca acest document este obligatoriu, prezentandu-se la DRPCIV fara a-l avea asupra lor.

Iata care sunt actele pe care trebuie sa le ai asupra ta, pentru a obtine rapid o fisa medicala pentru permis auto:

– Carte de identitate;

– Fisa de scolarizare – in cazul celor care urmeaza scoala de soferi;

– Adeverinta de la medicul de familie in care sa se mentioneze ca solicitantul este apt pentru a conduce (sau parafa din partea medicului de familie pe fisa pentru permisul auto la punctul B), in cazul in care pacientul figureaza cu boli cronice in evidenta medicului de familie;

– Scrisoare medicala de la diabetolog sau cardiolog, in care sa fie trecute diagnosticul, tratamentul si recomandarea daca solicitantul este apt pentru a conduce (in cazul bolnavilor de diabet sau a celor care sufera de boli cardiace).

De asemenea, daca porti ochelari, este indicat sa ii ai asupra ta atunci cand te prezinti la unitatea medicala.

Trebuie sa retii si faptul ca fisa medicala pentru permis auto este valabila la nivel national, indiferent de localitatea in care a fost emisa, pentru o perioada de 6 luni de la data eliberarii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.