Castelele, conacele şi palatele din România, moşteniri istorice inestimabile, zac în paragină

Puţini sunt cei care nu au auzit de castelele de o frumuseţe răpitoare de pe Valea Loirei, şi asta pentru că francezii preţuiesc şi se mândresc atât de mult cu trecutul lor istoric, încât au vegheat să le păstreze intacte.

Din păcate, tot atât de puţini ştiu că România are moştenire o salbă impresionantă de 1300 de castele, conace şi palate care zac în ruină şi anonimat, lovite parcă de o răzbunare nefirească pentru opulenţa şi strălucirea ce o afişau ostentativ odinioară.

Paula Herlo, câştigătoare a premiului Emmy, a făcut o anchetă a situaţiei în care se află acum fostele domenii nobiliare din România, iar telespectatorii Pro Tv vor putea deplânge starea jalnică a acestora duminică, de la ora 18.00, la România, te iubesc!

Deşi istoria a lăsat moştenire o sumă impresionantă de astfel de edificii, românii le-au lăsat în ruină şi nu au profitat nici o clipă de această oportunitate care ar fi putut atrage tot mai mulţi turişti.

Majoritatea acestor bijuterii arhitectonice au căzut pradă localnicilor, care au furat tot ce se putea fura din ele şi nepăsării. Salvarea lor ar putea veni fie de la proprietari, fie de la statul roman. Din păcate însă, aşa cum pare-se numai în România este posibil, în cazul revendicărilor procesele durează ani şi ani.

Chiar şi atunci când moştenitorii de drept sunt în posesia lor, aceştia nu dispun de resursele financiare care ar putea să le redea strălucirea pierdută, iar statul nu e dispus să investească într-un domeniu care pe termen lung ar putea aduce beneficii imense ţării noastre. Franţa este exemplul demn de urmat în acest domeniu, o ţară care a reuşit să păstreze intacte valorile de patrimoniu, iar Valea Loirei, ţinutul castelelor, a devenit un brand în sine.

În timp ce aici există sute de castele în care turiştii scot din buzunar chiar şi 500 de euro pentru o singură noapte de somn “nobil”, în România mai puţin de zece castele pot oferi servicii turistice, iar cererea e cu mult mai mare decât oferta.

Acesta este încă un exemplu dureros al faptului că românii îşi distrug moştenirile inestimabile, nu ridică nici măcar un deget când li se pune pe tavă o afacere bănoasă aducătoare de turişti şi că peste trecutul istoric se aşterne mereu nepăsarea.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.