4 lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei să economisești căldură

stropuva

Dacă decizi să-ți construiești o locuință, atunci cu siguranță ai luat în calcul și sistemul de încălzire al acesteia. Cele mai recomandate și folosite în ultima perioadă sunt centralele pe lemne, așadar ai putea arunca o privire pe www.stropuva-romania.ro, să îți alegi centrala potrivită casei tale. Dacă ai făcut deja asta, probabil îți vei dori să știi cum ai putea să economisești combustibil. Iată aici câteva lucruri de care ar trebui să ții cont încă de când începi să-ți construiești casa.

  1. Fii atent cum așezi casa în teren

Este foarte important ca locuința ta să fie poziționată în raport cu punctele cardinale.  Fațada trebuie să fie obligatoriu în partea de sud pentru a se asigura un câştig energetic solar cât mai mare.  Regula de aur este că, oricât de magnifică ar fi perspectiva pe această direcţie, vitrarea casei pe zona de nord trebuie redusă la minimum, repartiţia spaţiilor interioare fiind gândită în consecinţă.

Multor oameni le place ideea de sufragerie spațioasă cu multe ferestre. Trebuie luat în vedere ca orientarea acestei camere să nu fie spre nord.  În ceea ce privește balcoanele, și aici există câteva reguli. Acestea trebuie sa aibă structură de susţinere proprie sau, dacă sunt îmbinate cu planşee, să prezinte o soluţie constructivă echivalentă termic cu cea a anvelopei clădirii.

  1. Termoizolarea trebuie să fie perfectă

Pereții exteriori trebuie neapărat izolați dacă doriți ca locuința să fie mai caldă și implicit să faceți economie de combustibil. O termoizolare bună este cea cu o grosime a poliesternului de 8-15 cm, în funcție de zona climatică în care locuiți.  Pentru case, izolarea acoperişului, tavanului şi podelei este deosebit de importantă, prin tavan realizându-se cea mai mare scurgere de căldură, întrucât se ştie că aerul cald se ridică.

  1. Și tâmplăria are rolul ei

Dotarea clădirii cu o tâmplărie adecvată corectează pierderile, diminuându-le mai mult sau mai puţin, în funcţie de calitatea acesteia. Spre exemplu, ca barieră termică este recomandată tâmplăria de aluminiu pentru că prezintă o foarte bună rezistență la agresiunea mediului și o întreținere ușoară.

În ceea ce privește tâmplăria din lemn stratificat, aceasta  prezintă o eleganţă deosebită, o eficienţă termică remarcabilă, dar şi o rezistenţă modestă la agresiunea mediului exterior.

În cazul tâmplăriei din PVC extrudat, prezintă o foarte bună fiabilitate, o izolaţie termo-fonică corespunzătoare şi un preţ de cost accesibil, însă este mai mult recomandată pentru apartamente.

  1. Stil de viață adecvat

Este bine să țineți sub observație permanentă temperatura din casă și implicit din fiecare cameră, iar dacă este posibil să reglați aceste temperaturi, atunci și mai bine.  De pildă, în baie, temperatura ar trebui să fie mai ridicată cu 2 grade decât în restul camerelor, iar temperatura optimă din dormitor ar trebui să fie între 18-20 de grade.  Încăperile trebuie aerisite zilnic, mai ales dormitoarele, iar caloriferele complet închise pe durata aerisirii.

Ia în considerare aceste 4 sfaturi și vei vedea cum vei economisi lemne și bani. Cu o centrală bună și o casă construită corespunzător, nu va mai trebui să cheltuiești atât de mult pe combustibil!

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.