200 de km de autostradă s-ar putea construi anual cu banii din contrabandă

• Duminică, 28 octombrie, de la 18.00, la România, te iubesc!

 Când vine vorba despre contrabandă, cea mai activă formă de crimă organizată în România este cea reprezentată de traficul cu ţigări. Duminică, 28 octombrie, de la 18.00, într-o nouă anchetă marca România, te iubesc!, Rareş Năstase pătrunde într-un păienjeniş periculos, care prejudiciază anual statul român cu aproape 300.000.000 de euro. „O anchetă pe larg despre cum e păzită frontiera României şi despre traseul cartuşelor de ţigări, de la graniţe până în pieţe şi în plămânii românilor. Drumul ţigărilor este dublat de drumul şpăgilor, iar autorităţile părtaşe la fenomenul contrabandei sunt rar deranjate”, dezvăluie corespondentul Ştirilor ProTv.

„Câştigurile fabuloase plătesc tăcerea autorităţilor, pentru că traficanţii pompează bani grei în buzunarele vameşilor şi ale poliţiştilor de frontieră”, mai spune Rareş. Aşa se face că la frontierele cu Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, ţări care alimentează constant piaţa neagră din România, contrabanda cu ţigări a ajuns sport naţional.

„Anul trecut au avut loc descinderi cu elicopterul în vămi. Au fost ridicaţi pentru corupţie aproape toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră angajaţi. Intervenţia procurorilor s-a lăsat cu zeci de procese şi câteva sute de inculpaţi. Însă nici un nume greu…”, aminteşte Rareş. Aşadar, traficul cu ţigări a fost limitat, nu şi oprit. Timpul trece, spaima se atenuează, iar în vămi vechile obiceiuri se reiau.

„Trecerea ţigărilor cu TIR-ul a fost înlocuită, ce-i drept, cu micul trafic din zonele greu accesibile, unde frontiera e mai puţin păzită. Sunt acţini mici, dar dese –  de la transportul cu cârca, la cele cu caii şi cu bărcile. În opt luni, doar în capturile poliţiştilor se regăsesc 8.000 de baxuri, adică 4.000.000 de pachete de ţigări, în valoare de 25.000.000 de lei. E însă doar o fărâmă din tot ce ajunge la vânzare în pieţe”, atenţionează corespondentul Ştirilor ProTv.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.