2 iulie, Bucureşti: Wynton Marsalis şi Orchestra Naţională Simfonică a României

wynton marsalis

Trompetistul american Wynton Marsalis şi Jazz at Lincoln Center Orchestra din New York, formată din 15 instrumentişti, vor susţine un concert, pe 2 iulie, la ora 20:00, la Sala Radio din Bucureşti.

Wynton Marsalis şi Jazz at Lincoln Center Orchestra se află în turneu în România, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Întâlnirilor JTI .

Împreună cu Orchestra Naţională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru, orchestră a Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, invitaţii vor interpreta Simfonia „The Jungle”.

Compusă de Wynton Marsalis la comanda Filarmonicii din New York pentru a marca 175 de ani de la înfinţarea orchestrei, simfonia „The Jungle” a avut premiera parţială în decembrie 2016. Interpretarea integrală a lucrării, alături de Orchestra Naţională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru, a avut loc pentru prima oară chiar la Jazz at Lincoln Center din New York, în ianuarie 2019.

Concertul simfonic „The Jungle”, susţinut la Sala Radio, din Bucureşti, va fi difuzat de TVR pe 4 iulie, pentru a marca astfel Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii.

Wynton Marsalis este directorul muzical al Jazz at Lincoln Center Orchestra, fiind recunocut la nivel internaţional ca muzician, compozitor, director de orchestră şi promotor al culturii americane. A înregistrat peste 70 de albume de jazz şi clasice, care i-au adus nouă premii Grammy. În 1983, a devenit primul şi singurul artist care a câştigat în acelaşi an atât premii Grammy la categoria muzică clasică, cât şi la jazz, performanţă repetată în 1984.

În 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru muzică.

Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei şi dirijor principal al Orchestrei Radio din Koln (WDR), a obţinut, în 2020, împreună cu violonista Nicola Benedeti premiul Grammy pentru interpretarea lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Wynton Marsalis. A fost cel mai tânăr concertmaistru la Miami Symphony Orchestra şi a debutat la 19 ani în calitate de solist la Carnegie Hall. La marcarea centenarului Georg Solti, în 2012, dirijorul a concertat la Carnegie Hall alături de Valery Gergiev.

Simfonia „The Jungle” îndeplineşte intenţia declarată a compozitorului „de a extinde colaborarea între jazz şi orchestră simfonică, iniţiate de Ellington şi Gershwin, şi promovate de Bernstein şi Schuller”.

În programul de sală pentru spectacolul de debut al simfoniei „The Jungle”, Marsalis explică: „New York City este cea mai fluidă, presantă şi cosmopolită metropolă pe care lumea modernă a văzut-o vreodată. Mozaicul dens al tuturor tipurilor de oameni de pretutindeni care fac tot felul de lucruri te încurajează să «rămâi pe banda ta», dar viteza, libertatea şi intensitatea relaţiilor noastre, unul cu celălalt, şi cu oraşul în sine, ne obligă să circulăm pe o super autostradă colectivă. (…) «The Jungle» are o nuanţă mai întunecată. Are în vedere posibilitatea ca noi să nu fim în stare să depăşim provocările inegalităţii sociale şi rasiale, prejudecăţile tribale şi corupţia endemică. S-ar putea să alegem să pierim într-o cursă de supravieţuire, într-o luptă a junglei de asfalt, în loc să ne reunim pentru a ne bucura de ascendenţa socială şi culturală pe care democraţia a conceput-o”.

Biletele se găsesc în reţeaua Eventim.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.