”Război și pace” – un nou episod din “Adio, Tovarăși!” la TVR 1

Cel de-al doilea episod din seria documentară “Adio, Tovarăși!” va fi difuzat joi, 24 noiembrie, de la ora 22.10, de postul public de televiziune, canalul TVR 1.

Episodul intitulat “Război și pace” redă evenimentele ce s-au desfășurat în anii 1979 -1984: alegerea Papei Ioan Paul al II-lea și vizita istorică în Polonia, grevele mișcării Solidaritatea din șantierele navale de la Gdansk, boicotul Jocurilor Olimpice din Moscova de către Statele Unite ale Americii, și nu în ultimul rând războiul din Afganistan.
Episodul se încheie cu declarațiile emoționante a doi veterani ruși, care povestesc despre experiența tragică a războiului în urma căruia au rămas invalizi, unul dintre aceștia mărturisind: “Știți, un lucru nu suport să văd: lamele “Neva”. Mi-au fost amputate picioarele cu lamele acestea. Undeva, în munți”.

Documentarul prezintă evenimentele politice și nu numai ce au influențat ulterior destinul Imperiului Sovietic, prin excepționale imagini de arhivă și prin interviuri atât cu personalități influente, cât și cu oameni simpli care au fost profund marcați de perioada mai sus menționată.

Adiacentă serialului, platforma web “Adio, Tovarăși” vine să completeze printr-o serie de alte materiale (video, foto, texte) tabloul acelor timpuri. Având ca punct de plecare vederile trimise în perioada comunistă, înregistrările video sunt mărturia sinceră a celor care au trăit în spatele Cortinei de Fier. Campionul mondial Ivan Patzaichin vorbește despre experiența de la Jocurile Olimpice de la Moscova, pe care o descrie ca fiind una tristă din cauza boicotului SUA. Patzaichin vorbește despre efectul negativ pe care l-a avut absența tărilor occidentale asupra tuturor sportivilor, dar și despre cât valora o medalie de aur – un simplu video-casetofon, atât de prețuit în acea vreme. Întreg interviul cu Ivan Patzaichin poate fi vizionat aici http://romania.farewellcomrades.com/.

“Adio, Tovarăși!” este o coproducție Artline Films, Gebrueder Beetz Filmproduktion și ARTE. Pentru România coproducătorii serialului sunt Hi Film și TVR.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.