“Happy Hour” – destinul incredibil al cantaretei Doina Badea

A fost una dintre cele mai mari voci ale muzicii romanesti din anii ’60-’70, o vedeta adevarata a vremurilor ei, a colaborat cu cele mai cunoscute teatre muzicale si de revista din tara, s-a remarcat prin vocea ei deosebita, grava si cu un ambitus puternic. Doina Badea a  fost colega de generatie cu nume mari ale scenei romanesti, precum Angela Similea sau Margareta Paslaru, a fost prietena cu Marina Voica, Cornel Constantiniu, Sida Spataru, Stela Popescu si Cristina Stamate. Destinul ei a stat insa sub semnul cutremurului: s-a nascut in 1940, an in care Romania a fost zguduita de un puternic cutremur, si s-a stins, mult prea devreme, pe 4 martie 1977, in nemilosul cutremur care a inghitit multi alti artisti romani. Luni, 14 iunie, de la 17.45, “Happy Hour” spune povestea de viata si sfaristul tragic al Doinei Badea, interpreta slagarului “Ploaia si noi”, al carei glas s-a stins in 1977, punand capat unui mare destin.

“Happy Hour” va sta de vorba luni cu oameni care au cunoscut-o, iubit-o, apreciat-o si care ii simt lipsa si acum si, mai mult, se va intalni cu singura ruda in viata a Doinei, fratele ei, Marin Badea. Muzicologul George Sbârcea spune despre ea ca “avea, intr-adevar, un fel al ei propriu de a interpreta orice melodie, o rezonanta particulara a tonurilor. Nu semana cu nimenea si nimeni nu va putea sa o imite, fiindca Doina Badea este o aparitie singulara.” La randul sau, Octavian Ursulescu isi aminteste de vocea ei exceptionala, de profesionalismul remarcabil, in timp ce Marina Voica, buna prietena a artistei, spune ca “Doina Badea era o mare, mare figura! Era o figura, dar o persoana misterioasa. Ultima oara am vazut-o la Festivalul de la Mamaia, era cu copiii si sotul dupa ea si era atat de fericita!”

In tragicul an 1977 Doina Badea era o vedeta. Dupa ani de deziluzii isi gasise in sfarsit marea iubire. Pe Traian. Aveau doi copii si tocmai se mutasera in casa noua. Insa in ziua nefasta de 4 martie, clipele groaznice ale cutremurului au prins-o in lift. A murit asemenea lui Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Anatol Bakonski sau mezzosopranei Mihaela Maracineanu. Doina Levintza isi aminteste si ea cata suferinta i-a adus cutremurul din 1977: “Blocul Doinei Badea era amplasat in spatele imobilului in care locuia Toma Caragiu. In momentul cutremurului, cladirea in care locuia Doina Badea s-a prabusit peste cea din fata, provocand caderea scarilor in blocul lui Toma Caragiu”.

Unite de numeroase spectacole, Marina Voica si Doina Badea au fermecat publicul pe aceeasi scena, au fost rasplatite cu aplauzele si dragostea spectatorilor. Marina Voica isi aminteste si ea de clipele necrutatoare si dureroase prin care a trecut cand intreaga familie a Doinei a fost scoasa de sub ruine fara suflare. Au murit toti, Doina a fost recunoscuta dupa verigheta, iar sotul ei a fost gasit deasupra celui mai mic dintre copii, incercand probabil sa-l protejeze. ”Ar trebui sa se aminteasca de Doina Badea, de ziua ei”, spune cu durere in glas Marina Voica. ”Pacat ca s-a stins. Mare pacat”.

2 thoughts on ““Happy Hour” – destinul incredibil al cantaretei Doina Badea

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.