“Casablanca” si “JFK: Teoria conspiratiei” la Pro Cinema

Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman se reîntâlnesc în “Casablanca”, la Pro Cinema

 

Un film al vechiului Hollywood, dar cu o poveste la fel de intensă ca la început, “Casablanca” (regia Michael Curtiz) îi aduce pe Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman la Pro Cinema sâmbătă, înainte de Paşti. Pe 23 aprilie de la orele 20.00, unul dintre cele mai iubite de public filme ale tuturor timpurilor, nominalizat la opt premii Oscar şi câştigător al statuetelor pentru “Cel mai bun film”, “Cea mai bună regie” şi “Cel mai bun scenariu”, “Casablanca” le va reaminti telespectatorilor replici celebre, precum “Acesta este începutul unei frumoase prietenii”, sau “Vom avea mereu Parisul”.

Filmul se clasează pe locul al treilea în topul celor mai bune filme din istoria cinematografiei, top realizat de Institutul American de Film, iar replica “Here’s looking at you, kid” a fost votată pe locul întâi în clasamentul celor mai celebre replici de film, de către publicaţia Premiere.

Chimia de pe ecran dintre Bogey şi Ingrid Bergman a stârnit gelozii şi scandaluri la Hollywood, inclusiv pe platourile de filmare. Soţia lui Bogart, Mayo Methot, îl acuza  pe acesta de o relaţie clandestină cu partenera sa de ecran, şi nu de puţine ori făcea crize de gelozie în cabină chiar înainte de filmare. Bogart ajungea furios pe platou şi îşi concentra tensiunea în replici şi în modul în care juca fiecare scenă.

Un scenariu care a stat pe raft mai bine de un an până să fie băgat în seamă, primit cu reticenţă până şi de actori, care spuneau că povestea este foarte puţin credibilă, “Casablanca” şi-a găsit drumul către producţie chiar a doua zi după ce japonezii au bombardat Pearl Harbor. Războiul a adus pe platouri de filmare o mulţime de actori veniţi din toate colţurile lumii, lucru ce s-a dovedit benefic pentru producţie, acţiunea petrecându-se într-o zonă de tranzit pentru cei care voiau să fugă din calea războiului.

 

Cristian Tudor Popescu prezinta “JFK: Teoria conspiratiei”, la “CineTePrinde”

 

22 noiembrie, 1963 – aceasta este o data pe care, cu siguranta, si-o va aminti toata lumea – data asasinarii lui John F. Kennedy. Ani la rindul s-a incercat elucidarea misterului care inconjoara acest tragic eveniment. Articole, filme artistice, documentare au incercat sa ajunga cit mai aproape de un adevar care nu s-a lasat nicodata revelat in totalitate. La aproape trei decenii de la asasinarea lui Kennedy, Oliver Stone dezvaluia in pelicula “JFK”, cistigatoare a doua premii Oscar, o alta versiune fata de cea oficiala a asasinarii presedintelui american.

In editia din ajunul Pastelui a emisiunii “CineTePrinde”, pe 23 aprilie, de la ora 22.00, Cristian Tudor Popescu va prezenta telespectatorilor Pro Cinema documentarul “JFK: Teoria conspiratiei”, care speculeaza faptele ce stau la baza filmului lui Oliver Stone.

Imagini inedite din momentul arestarii lui Clay Shaw, David Ferrie si Lee Oswald, interviuri cvasinecunoscute, care nu au fost date publicitatii cu Dean Andrews, Clay Shaw, Jim Garrison, Lou Ivon, Marina Oswald si Jim Marrs pot fi urmarite in documentar.

Personajele care au avut roluri cheie in afacerea Kennedy sint puse fata in fata cu propriile lor declaratii din urma cu trei decenii. Documentarul este regizat de Barbara Kopple si Danny Schechter.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.