Ministerul Culturii: Starea accentuată de degradare, cauza prăbuşirii parţiale a imobilului monument istoric din strada Barasch

Ministerul Culturii a transmis că, în urma unei evaluări la faţa locului, s-a constatat că starea accentuată de degradare e cauza prăbuşirii parţiale a imobilului monument istoric, din strada Barasch, din Bucureşti.

O comisie mixtă, formată din specialişti ai Ministerului Culturii şi Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, s-a deplasat la faţa locului, pentru a evalua situaţia imobilului, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cu codul LMI B-II-m-B-19309, aflat în zona protejată 75, zona Strehaia, conform PUZ „Zone Construite Protejate”, informează News.ro.

„S-a constatat faptul că imobilul alcătuit din trei corpuri de clădire se află într-o stare accentuată de degradare, aceasta fiind cauza prăbuşirii corpului P+1, dinspre strada Iuliu Barasch. Precizăm faptul că, în corpul menţionat, la momentul prăbuşirii, nu se afla nicio persoană”.

A mai fost menţionat că Ministerul Culturii, prin Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, nu a primit nicio solicitare de aviz în vederea consolidării şi restaurării imobilului din str. Olteni nr. 9.

Totodată, imobilul este proprietate privată, iar responsabilitatea reabilitării clădirii revine proprietarului, conform legislaţiei în vigoare. Astfel, conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, în scopul protejării monumentelor istorice, proprietarii au obligaţia „să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii (…) să înştiinţeze de urgenţă, în scris, direcţia pentru cultură (…) despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor istorice deţinute”.

Ulterior deplasării în teren a fost contactată Direcţia Locală de Poliţie şi Control a Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, în vederea demarării procedurilor legale ce se impun în astfel de situaţii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.