Booker Prize, lista lungă. Scriitori mai puţin cunoscuţi, între 20 şi 87 de ani

booker prize

Booker Prize a dezvăluit o selecţie lipsită de nume răsunătoare, care doreşte să reflecte „preocupările planetei noastre”, potrivit organizatorilor acestui prestigios premiu literar britanic, informează AFP.

Pe listă sunt de la o scriitoare debutantă, în vârstă de 20 de ani, la un romancier octogenar.

„Cele 13 cărţi selectate reflectă bineînţeles – şi oferă o oglindire – a preocupărilor planetei noastre din aceşti ultimi ani”, a declarat preşedintele juriului Booker, Nei MacGregor, într-un comunicat, citând tematici precum bolile, chestiunile rasiale şi cele de gen, precum şi fragilitatea ordinii politice actuale.

Cu romanul ei de debut „Nightcrawling”, americanca Leila Mottley a devenit la vârsta de 20 de ani cea mai tânără scriitoare selecţionată la premiul Booker din istoria acestei recompense literare.

Cartea ei relatează prin intermediul poveştii personajului principal eşecul sistemului judiciar, care le persecută pe tinerele femei de culoare.

La polul opus, britanicul Alan Garner a devenit decanul de vârstă al scriitorilor selecţionaţi vreodată la acest prestigios premiu literar.

Alan Garner, selectat pe lista lungă, cu romanul „Treacle Walker”, va împlini vârsta de 88 de ani, pe 17 octombrie, chiar în ziua în care va avea loc ceremonia prin care va fi anunţat câştigătorul din acest an al Premiului Booker.

A fost selectată şi nuvela „Small Things Like This”, a scriitoarei irlandeze Claire Keegan, care a câştigat la jumătatea lunii iulie Premiul Orwell pentru ficţiune politică.

Cartea spune povestea unui comerciant de lemne şi de cărbuni din Irlanda anului 1985.

Patru romancieri deja selecţionaţi la Booker Prize figurează din nou în acest an pe lista lungă (anul trecut au fost şase astfel de scriitori): NoViolet Bulawayo, din Zimbabwe, cu romanul „Glory”, americanca Karen Joy Fowler, cu romanul „Booth”, britanicul Graeme Macrae Burnet, cu volumul „Case Study”, şi americanca Elizabeth Strout, cu romanul „Oh William!”.

În total, 13 volume au fost selectate pe lista lungă, de un juriu compus din cinci membri, dintr-un total de 169 de romane publicate deja sau care urmează să fie publicate în Regatul Unit şi în Irlanda, între 1 octombrie 2021 şi 30 septembrie 2022.

Opt femei figurează printre cei 13 scriitori nominalizaţi, iar trei dintre autori au fost selectaţi pentru romanele lor de debut.

În 2021, premiul Booker a fost atribuit scriitorului sud-african Damon Galgut pentru romanul „The Promise”, o carte despre o familie de fermieri albi din Africa de Sud în perioada post-apartheid.

Numele celor şase finalişti vor fi dezvăluite pe 6 septembrie, iar câştigătorul premiului va fi anunţat pe 17 octombrie. Premiul Booker este însoţit în fiecare an de un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (aproximativ 60.000 de euro), în timp ce laureaţii dobândesc aproape imediat notorietate pe plan internaţional.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.