Vedetele si obiceiurile de Craciun

Unde vei petrece Craciunul anul acesta?

Andreea Brasovean, corespondent al Stirilor Pro Tv: Anul acesta sarbatorile ma vor prinde in redactia _C1K9389Stirilor Pro Tv. Voi fi la munca si voi petrece alaturi de colegi. Chiar daca acasa, in Ardeal, Craciunul are un farmec aparte, nu-mi pare rau ca voi fi in Bucuresti. Avem cateva traditii pe care le respectam, cu colegii care mi-au devenit si prieteni. Fiecare aduce bunatati de acasa, iar „Secret Santa” este obiceiul care ne place cel mai tare. Extragem biletele cu numele unui coleg, iar apoi Mosul ne face o vizita sub brad. Cel mai interesant este sa descoperi cine ti-a facut cadoul, nu neaparat ce ai primit.

Alina Chivulescu (PRO TV, “Las Fierbinti”, ACASA, “O noua Viata”): De Craciun stam acasa. Cred ca cele mai frumoase Sarbatori sunt cu ai tai, langa un brad si cu colinde romanesti.

Alina si fiulCatalin Scarlatescu (PRO TV, “MasterChef”): Inca nu stiu, in meseria mea nu aduce anul ce aduce clipa.
Ai inceput deja goana dupa cadouri?

AB: Am inceput sa arunc cate o privire prin vitrinele magazinelor, dar deocamdata nu m-am hotarat. Imi place sa daruiesc, iar cadourile prefer sa fie personalizate. Pun suflet si am emotii pana cand vad reactia persoanei care a primit cadoul ales de mine.  AC: Imi face placere sa cumpar cadouri atata timp cat nu devine o agitatie si nu se transforma in goana de care intrebi. Cel mai bine e sa poti sa le alegi din timp. Anul asta am cumparat deja un brad natural (am avut ani la rand unul artificial) si mici decoratiuni de Craciun.
CS: E interesant sa te uiti la efervescenta de sarbatori, cateodata e prea mult, e ca laptele care da in fiert. Eu unul nu prea ma pricep sa fac cadouri, le aleg in ultimul moment, dar vin natural, nu am un plan cu _AUL8896asta si nici nu intru in goana.

Ce anume se regaseste pe lista mosului anul acesta?

AB: Nu am facut nicio lista, nu am trimis nicio scrisoare si nu vreau decat sanatate pentru familie, prieteni si pentru mine. Nu am nevoie de lucruri materiale. Am primit o lectie de la un baietel de numai cinci ani, care este bolnavior, traieste de cateva luni in spital si tot acolo isi va petrece si sarbatorile. Mi-a spus ca vrea ca Mos Craciun sa duca toate jucariile fratelui sau mai mare, iar lui sa-i dea sanatate. Cand un suflet atat de mic iti da o lectie atat de importanta, iti dai seama cat de superficial gandesti cateodata si cat de putin apreciezi ceea ce ai. O sa pun totusi o vorba la Mos pentru un elicopter cu telecomanda 🙂
AC: Incercam sa facem o lista “onorabila”. Si sa fim sanatosi… Pana la urma, Sarbatorile sunt frumoase atunci cand ai oameni dragi langa tine, liniste si sanatate.
CS: Suficienta energie si inspiratie pentru a-mi duce la capat proiectele.

Care este cea mai draga amintire a ta din copilarie legata de Craciun?

anca schi 80 bun_resizeAB: Ador sarbatorile de iarna si tot ceea ce inseamna spiritul Craciunului. Imi placea sa impodobesc bradul si colindam impreuna cu sora mea in jurul lui. Parintii ne lasau pe noi sa-l ornam asa cum ne placea, cu ghirlande din hartie facute de noi la gradinita. E drept ca spargeam cate un glob, doua, trei pe sezon, dar nu ne certau. Iar cand venea randul bomboanelor, de cele mai multe ori ajungeau doar ambalajele pe brad. In afara de asta, imi amintesc cu drag ca intr-un an am mers la colindat la un unchi si la o matusa care ne asteptau cu Mos Craciun, care avea sacul plin de cadouri. Mosul era improvizat dintr-un capot lung rosu cu o oala pe post de burta, iar barba o avea facuta din vata. La cate de multe poezii i-am spus, parea autentic :).
AC: In copilarie totul are o alta dimensiune…bucuriile sunt simple si sincere…azi retraiesc lucrurile astea prin copilul meu.
CS: Felul in care bunica incerca sa-mi faca toate poftele.img010
Anca Nastasi, corespondent al Stirilor ProTV: La 5 ani, Mos Craciun mi-a adus primul echipament de schi: costum galben, schiuri din fibra de sticla, bete si bocanci. In prima zi pe munte, bunica a calcat din greseala pe schiul meu, care s-a rupt in doua. Plansete … si o noua pereche, de data asta din lemn. Iar in primavara, am facut cu ele prima mea tura de la Babele la cota 2000. Schiurile de lemn „Pitic” au fost minune!
Ce traditii urmezi in fiecare an?

AB: Sunt trei obiceiuri importante.  Eu aleg bradul, ornamentele si il impodobesc. In Tirgu Mures m-am obisnuit sa merg la colindat, asa ca e o _C1K9385traditie pe care incerc sa o respect oriunde as fi. Sa nu uitam ca, de fapt, Craciunul nu inseamna doar mese imbelsugate si cadouri. Este o zi speciala in care sarbatorim nasterea Lui Iisus. Imi place sa merg la biserica. Daca nu fac asta, parca am asteptat degeaba Craciunul.
AC: Impodobitul bradului, decoratiunile de Craciun si multe lumini. Anul asta am gasit decoratiuni luminoase foarte frumoase.
CS: Pai in ultimii ani a devenit o traditie sa facem un picnic in rondul de la Arcul de Triumf.
AN: Cele mai frumoase decoratiuni sunt cele care ies din mana copilului tau. Anul acesta ne-am apucat din timp de lucru manual: vom impodobi bradul cu colindatori facuti din hartie colorata.

Cum va arata meniul de Craciun?

AB: In ultimii doi ani am am descoperit ca ma pricep sa fac sarmale, asa ca voi face si anul acesta. Si pentru ca mie imi plac dulciurile, voi face si ciocolata de casa, cu nuci si stafide, delicioasa! Restul alimentelor le voi cumpara.
AC: Cu multe dulciuri! Facem biscuiti, placinta, cozonac si, in general, tot ce ingrasa. 🙂
CS: Daca il face altcineva, nu am cum sa stiu, dar cel mai probabil va fi foarte clasic. Sa nu aveti impresia ca am crescut cu bucatarie fusion sau moleculara.

Dar de Revelion, unde vei petrece?

AB: Nu pun mare pret pe Revelion, dar imi place ca in noaptea dintre ani sa fiu alaturi de cei dragi.  Inca CROPUITAnu am stabilit nimic sigur, dar sper sa fiu alaturi de cele doua fine ale mele care au doi ani, respectiv un an si jumatate, prietenii dragi din Cluj si cei doi catei ai mei. Oriunde vom fi, ne vom simti bine impreuna.
AC: Nu ne-am facut un plan, depinde si cum va fi vremea, daca e zapada poate mergem cateva zile la munte.
CS: Am spus si mai sus, in meseria asta nu stii cum vei petrece Sarbatorile, de cele mai multe ori nu asa cum o face toata lumea, nu te mai gandesti la asta. Daca noi, bucatarii, am fi in vacanta, restul lumii ce ar avea pe masa?

Ce superstitii legate de noaptea dintre ani cunosti?

DSC09956_resizeAB: Nu sunt superstitioasa.  Am auzit totusi ca nu e bine sa ai datorii in noaptea dintre ani.
AC: Am toate superstitiile de pe fata pamantului… dar nu “aplic” nici una. Apoi bomban cand se intampla ceva si zic “daca faceam cutare lucru, nu mai pateam asta” (!!!
CS: De usturoi n-am auzit, cred ca incurci superstitiile, asta nu era cu Dracula?

Care este cea mai mare dorinta a ta in 2014?

AB: Daca spun se mai indeplineste? Nu spun! 🙂
AC: Se mai indeplineste daca o spun??? Sa fim sanatosi, restu’ se rezolva!
CS: Sa mi se implineasca toate dorintele.

 Care este Craciunul care iti trezeste cele mai frumoase amintiri si de ce?
AC: Craciunul cu tata. Pentru ca era bun si pentru ca se bucura sa fim impreuna. Si pentru ca  el e cea mai frumoasa amintire a mea.
CS: Mai multe… toate din copilarie, cand toti iti daruiau cate ceva. Pe vremea cand eram eu copil se purtau merele si covrigii, daca aparea si o portocala era “wow”, dezmat culinar!

Cind ai daruit prima oara un cadou si cui?
AC: Chiar nu-mi amintesc. Cred ca parintilor… incercam sa stang niste bani si bineinteles ca alegeam IMG_6349_resizenumai cadouri inutile.

Care este activitatea in aer liber pe care o “practicati” iarna cu cea mai mare placere?
AC: Nu sunt o mare amatoare de sporturi de iarna. Reusesc sa ma accidentez fara mari eforturi, asa ca maximul este mersul prin zapada!
AN: In familia noastra, iarna se schiaza! Insa Mos Nicolae a adus o sanie rosie care aluneca foarte bine si ofera o aventura nebuna, mai ales cand la derdelus e Ponko, schnauzerul urias care se inhama si trage cu bucurie o pasagera usoara ca fulgul, care abia a implinit 7 ani.

Iarna aceasta aveti cum sa va satisfaceti aceasta bucurie?
AC: Daca ajungem la munte sigur facem drumetii, ne place cum miroase la munte iarna si o sa-l admir pe Mika pe schiuri.

Cum va rasfatati copiii in aceasta perioada, va jucati in zapada, faceti oameni de zapada?
AC: Cel mai frumos ar fi sa ne jucam pe la 25-30 de grade! Anul asta sigur, nu! Poate la anu’!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.