Gabriel Baruta: Sunt blocat, derutat si nu stiu ce decizie sa iau

O situatie greu de imaginat, dar nu imposibila pentru Eurovision-ul romanesc, se petrece cu Gabriel Baruta, tanarul compozitor clasat pe primul loc in preselectie, cu melodia “Come as one”. Mihai Traistariu si Dragos Chircu l-au refuzat, interpretul initial al piesei, David Bryan, e incompatibil cu regulamentul, iar compozitorul a fost la un pas de a-si retrage piesa din concurs.

Anchetatorulmonden: Mihai Traistariu a refuzat sa cante piesa “Come as one”, l-ati contactat pe Dragos Chircu, a refuzat si el. V-ati gandit la varianta retragerii piesei din concurs?

Gabriel Baruta: Exista si aceasta posibilitate, dar nu vreau sa fac greseala asta, avand in vedere ca piesa mea s-a aflat in topul clasamentului. Atat organizatorii, cat si mai multi colegi din breasla m-au sfatuit sa nu fac greseala asta, pentru ca piesa merita sa ramana in competitie. Nu vreau sa comentez motivele pentru care s-a retras si Dragos Chircu, fiind nu numai decizia lui, ci si a impresarului. Altii l-au sfatuit sa nu renunte, ca e o sansa. Ce sa spun? Fiecare decide pentru el, dar s-ar putea sa-i para rau mai tarziu. Dragos mi-a confirmat ieri ca-mi va canta piesa, astazi a refuzat. Ieri m-am culcat fericit, astazi aflu ca nu mai canta, ca se retrage. A fost o chestie legata de cealalta piesa, de pe locul 3, cea a lui Vlad Cretu, cantata tot de David Bryan. Managerul lui Dragos Chircu ar fi vrut sa o preia pe aceea, e mai rock, mai miscata, se potriveste cu stilul lui Dragos pe care-l abordeaza acum, mai comercial. Problema este ca, intre timp, Vlad Cretu a renuntat brusc la Dragos Chircu si, din acest motiv, impresarul i-a spus sa nu mai cante nici una dintre piese.

Anchetatorulmonden: Ce faceti, la cine apelati?

Gabriel Baruta: Apelez la cunostinte, la prieteni, la experti in domeniu, m-am consultat si cu Dana Dorian, dar deocamdata mai astept. Doamna Marina Almasan m-a sfatuit sa consult inca o data lista cu solisti afisata de TVR. E foarte greu, pentru ca piesa e scrisa pentru voce de baiat, probabil ca fete ar fi foarte multe, dar voci bune de baieti sunt cam rare la noi in tara.

Anchetatorulmonden: Marcel Pavel nu e potrivit?

Gabriel Baruta: S-ar putea sa fie bun. Sincer, am un mare regret ca n-a putut sa participe David Bryan, in primul rand pentru ca este o piesa cantata in limba engleza si cine ar putea sa cante mai bine decat unul nascut in Anglia?

Anchetatorulmonden: Dar cum s-a inscris David Bryan la preselectie, pentru ca acolo trebuia depusa o declaratie pe proprie raspundere ca esti cetatean roman?

Gabriel Baruta: Regulamentul propriu-zis facea referire doar la compozitor, care trebuie sa aiba cetatenie romana. Ceea ce e scris despre interpret era de fapt o anexa, in care trebuia completat un acord intre compozitor si interpret. Nu eram suta la suta sigur. Daca ar fi scris imediat sub “compozitor” in regulament, ca atat compozitorul, cat si interpretul, trebuie sa fie cetateni romani, atunci stiam clar.

Anchetatorulmonden: Totusi, cum a trecut interpretul, daca nu e roman, de faza inscrierii, unde plicurile s-au deschis si s-au validat in prezenta unui notar?

Gabriel Baruta: S-au validat, dar acolo se specifica: Juriul poate sa accepte piesa, dar sa solicite schimbarea interpretului. Asta nu a impiedicat sa fie validata piesa. Eu sunt cetatean roman. Deocamdata, marea mea nedumerire a fost si am incercat sa discut si cu organizatorul, ca David Bryan, daca e s-o luam din punct de vedere al sentimentului patriotic, este intr-o situatie mai favorabila decat sa zicem a fost Biondo, care si mie mi-a placut foarte mult. Ei chiar veneau din Suedia. Diferenta este ca David sta in Romania de trei ani, este rezident in Oradea, plateste taxe si impozite statului roman ca persoana fizica autorizata, deja vorbeste romaneste, se comporta si simte ca un roman, doar atat, ca nu are cetatenie.

Anchetatorulmonden: Dupa parerea mea e discriminare, dar asta e regulamentul. Mai ales ca omul plateste taxe, impozite aici si locuieste in Romania

Gabriel Baruta: Mai ales intr-o situatie in care toti membrii juriului, Fugaru, Geambasi si altii  spuneau “Mama, ce frumoasa e vocea”.

Anchetatorulmonden: Aveti pe lista mai multe optiuni?

Gabriel Baruta: Nu stiu, in momentul asta chiar sunt blocat. O sa stau si la noapte sa mai ascult, sa ma consult, nu stiu ce sa fac, chiar e foarte greu.de luat o decizie.

Anchetatorulmonden: Piesa e un tot unitar: voce, muzica, versuri… Cum poate sa-si dea seama juriul in ce fel va suna piesa cu alt solist?

Gabriel Baruta: Membrii juriului, mai ales cei care au foarte multa experienta, un muzician adevarat, un specialist pot sa-si dea seama cam ce voce s-ar potrivi unei piese, avand in vedere ca au fost si multi compozitori in juriu. Ei mi l-au recomandat pe Dragos Chircu si, intr-adevar, din toata lista pe care am consultat-o, Dragos Chircu se potrivea cel mai bine cu piesa mea, vocea lui fiind asememanatoare cu cea a lui David Bryan. El a fost pentru mine cam singura optiune si sunt foarte derutat, nu stiu ce sa fac.

Foto: site-ul gabrielbaruta.com

5 thoughts on “Gabriel Baruta: Sunt blocat, derutat si nu stiu ce decizie sa iau

  1. Substantially, the article is really the greatest on this deserving topic. I fit in with your conclusions and will thirstily look forward to your upcoming updates. Just saying thanks will not just be sufficient, for the wonderful lucidity in your writing. I will directly grab your rss feed to stay abreast of any updates. Good work and much success in your business dealings!

  2. Buna Gabriel ! Sunt baiatul care ti`a cerut adresa de email a colegului tau de trupa Dave … cu siguranta nu ma mai tii minte , dar te`as ruga sa imi lasi un id de Y!M al lui Dave „din nou ” , pt ca l`am sters din greseala ! Iti multumesc ! Bafta !

    P.S Poti sa imi lasi si Y!M id`l tau daca vrei ! ms

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.