Associazione Corale „Cantica Nova” din Milazzo, Sicilia şi Fundaţia Culturală Sound din Bucureşti, România, organizează la Bucureşti şi Braşov evenimentul cultural Concertele SONORITÀ, un proiect cultural care este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Primul concert din ciclul SONORITÀ va avea loc la Bucureşti, pe 29 august 2012, ora 19:00, la Sala de Spectacole a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (B-dul. Unirii nr. 22, în noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, intrarea dinspre B-dul. Mircea Vodă) şi la Braşov, pe 1 septembrie 2012, ora 19.00 , la Centrul Cultural Reduta (Str. Apollonia Hirscher, nr. 8).
Corul Cantica Nova, din Milazzo, Sicilia, va fi dirijat de maestrul Francesco Saverio Messina. Din repertoriul de concert: Gloria (dalla Missa Brevis) de Giovanni Pierluigi da Palestrina, Notre père de Maurice Duruflè, Gia’ mi trovai di maggio de Bruno Bettinelli, Funiculi’, funicula’ popular napoletan, E vui durmiti ancora, popular sicilian, Obladi’, oblada’ de Lennon / Mccartney sau Don’t Worry, be Happy de Bobby Mcferrin.
Corul SOUND va fi dirijat de maestrul Voicu Popescu şi va interpreta: Nunta (Constantin Arvinte), Mă luai (Tudor Jarda), De frum’seţea fecioriei Tale (Paul Constantinescu), Gloria – Athos Palma, Sanctus din Missa Brevis – Ždenek Lucas, Benedic, anima mea, Domino – Dominique Gesseney-Rappo, Ave Maria – Javier Busto și Eli, Eli! – Deak Bàrdos György.
Împreună, cele două coruri reunite vă vor încânta cu piese extrem de variate tematic şi ritmic: Cântec şi joc din Maramureş (arr. Dan Mihai Goia), Ciuri, Ciuri (cântec popular italian, arr. Giovanni Finocchiaro), Si maritau Rosa (cântec popular sicilian, arr. G. Maz), To the mothers in Brazil/ Salve Regina (Lars Jansson, arr. Gunnar Eriksson), I’m gonna sing ’till the spirit moves in my heart – Moses Hogan.
Vă aşteptăm în număr cât mai mare! Intrarea este libera.
Ansamblul vocal “Cantica Nova”
S-a format la Milazzo în anul 1989, la inițiativa dirijorului său și a câtorva coriști actuali, care sunt membri ai corului încă de la început. Repertoriul ansamblului cuprinde muzică vocală polifonică, interpretată în general a capella. Abordarea compozitorilor renascentiști a caracterizat activitatea concertistică a corului încă de la început, ansamblul fiind în căutarea unei vocalități pe măsura exigențelor repertoriului sacru și profan din această perioadă muzicală. Ulterior, corul a dezvoltat un amplu repertoriu, din care mai fac parte și autori contemporani, piese de muzică internațională ușoară (pop) și folclor prelucrat coral, precum și gospel sau spiritual.
Activitatea concertistică din acești ani a condus corul în diferite localități italiene: Palermo, Catania, Assisi, Città di Castello, Teramo. Iată câteva dintre cele mai semnificative participari ale ansamblului la concursurile corale: 2004 – Premiul I la secţiunea cor a celei de-a 9-a ediţii a Concursului Naţional pentru tineri muzicieni de la Caccamo; 2006 – Premiul al II-lea la Festivalul Coral Internaional din Malgrat de Mar (Spania) (premiul I nu a fost acordat); 2007 – Premiul Juriului pentru Cel mai bun cor la Festivalul Coral Internaţional «LiberCanto» de la Lodi; 2010 – Premiul al II-lea si Premiul Special pentru cea mai bun[ interpretare a unei piese renascentiste. În anul 2004, «Cantica Nova» a realizat primul material discografic, intitulat Vento di emozioni (Vantul emotiilor), inclus în seria Edizioni Novecento.
Francesco Saverio Messina e fondatorul şi conducătorul Cantica Nova. Experienţa sa corală l-a făcut să dezvolte iniţial un cor cu caracter liturgic şi bizantin. A obţinut o licenţă în Teorie şi Solfegii la Conservatorul „Arcangello Corelli” din Messina. A studiat pianul şi armonia în particular. A aprofundat muzica corală şi dirijoratul cu maeştrii Mino Bordignon, Franco Potenza, Pietri Righini, Giovanni Acciai (muzică renascentistă), Gary Warden şi Werner Pfaff (muzică contemporană) şi Andrè Thomas (gospel şi spiritual). Licenţiat în sociologie, e unul dintre şefii direcţiei de management şi Instruire a unei instituţii private, pentru care a elaborat cursul formativ „laborator de coralitate”, cu scopul declarat de a experimenta în cântul coral. Pentru Francesco Saverio Messina, corul este un mod de viaţă, care se reflectă în comportamentul său, o idee de existenţă cotidiană prin muzică.
Corul Sound
Corul Sound a luat fiinţă în anul 1994, ca formaţie corală mixtă a Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, având în componenţa sa studenţi şi absolvenţi ai diverselor facultăţi bucureştene. Repertoriul e ales pentru a atrage un public cât mai larg şi se structurează pe lucrări din patrimoniul românesc şi internaţional, acoperind marile epoci creatoare. Având o componenţă elastică, în funcţie de forma de manifestare sau natura repertoriului, Sound abordează cu succes şi entuziasm creaţii medievale și contemporane, dar şi lucrări de divertisment muzical. Sound a adunat în palmares numeroase deplasări în străinătate: participări la festivaluri, concursuri şi turnee artistice sau umanitare. Concursurile internaţionale i-au adus trei medalii de aur, două de argint, premii întâi şi premii ale publicului sau premiul pentru cel mai bun dirijor al festivalului.
Maestrul Voicu Popescu a devenit, din anul 1988 şi până în prezent, dirijor al Corului de Copii Radio. Din anul 1994 este dirijorul Corului Sound. În lunile februarie – mai ale anului 2000 a asigurat producţiile artistice ale Corului Academic al Societăţii Române de Radiodifuziune. Între anii 1996 – 1997 a activat ca maestru corepetitor şi director artistic al Corul Naţional de Cameră Madrigal. Între anii 1994 şi 1996, a fost lector la clasa de ansamblu vocal a Facultăţii de Music-Hall de la Universitatea Ecologică din Bucureşti. Din anul 1980 până în 1988, a activat ca regizor muzical la TVR. Anterior, din anul 1975 până la intrarea sa în echipa Televiziunii Române, a fost angajat artist liric la Corul Naţional de Cameră Madrigal.